У нас уже 17884 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название Організація управлінського обліку на хлібопекарних підприємствах споживчої кооперації
Количество страниц 198
ВУЗ ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ
Год сдачи 2010
Бесплатно скачать 21072.doc 
Содержание ЗМІСТ

ВСТУП 3
РОЗДІЛ 1. СУТЬ І ЗНАЧЕННЯ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ У ПРИЗМІ ЙОГО ВИНИКНЕННЯ, СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ

1.1. Еволюція управлінського обліку, його сучасна концепція 10
1.2. Сутність управлінського обліку та його місце в системі управління підприємством
22
1.3. Сучасний стан і значення управлінського обліку в діяльності хлібопекарних підприємств споживчої кооперації
41
Висновки до розділу 1
53
РОЗДІЛ 2. МЕТОДИЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ

2.1. Вплив особливостей хлібопекарного виробництва на організацію управлінського обліку
56
2.2. Класифікація витрат як основа організації управлінського обліку 68
2.3. Організація управлінського обліку витрат 91
Висновки до розділу 2
125
РОЗДІЛ 3. ВИКОРИСТАННЯ ДАНИХ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ

3.1. Критична оцінка сучасних підходів до вивчення поведінки витрат 128
3.2. Моделювання взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності та прибутку при прийнятті управлінських рішень
145
Висновки до розділу 3 167

ВИСНОВКИ
169

ДОДАТКИ 172

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 182




ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Сучасний етап розвитку національної економіки характеризується становленням системи ринкових відносин і створенням адекватного їй господарського механізму та інфраструктури. Закономірно цей процес вимагає розробки принципово нових підходів до управління підприємством, спрямованих на формування та забезпечення успішної реалізації конкурентної тактики і стратегії підприємницької діяльності. У цьому контексті особливої актуальності набуває проблема інформаційного забезпечення процесу управління, оскільки від якості, своєчасності та змістовності отриманої інформації залежить його ефективність і, як наслідок, успішність і конкурентоспроможність бізнесу в динамічних ринкових умовах.
У зв’язку з цим важливого значення набуває необхідність впровадження в практику вітчизняних підприємств управлінського обліку як цілісної, гнучкої, багатофункціональної системи, орієнтованої на задоволення специфічних інформаційних потреб оперативного і стратегічного управління з метою прийняття управлінських рішень. Саме ефективно організована система управлінського обліку за допомогою відповідного інструментарію здатна забезпечити формування необхідної економічної інформації та сприяти успішній реалізації основних функцій управління: планування, обліку, контролю, аналізу та оцінки діяльності, регулювання, обміну інформацією, мотивації та стимулювання, прийняття управлінських рішень.
Опанування теорії та практики управлінського обліку є особливо корисним у рамках міжнародного передового досвіду застосування його основних технічних прийомів та інструментів. При цьому, звернення до досвіду зарубіжних країн, в яких існують давні ринкові традиції, ніяким чином не зумовлює руйнування національної системи обліку. Мова йде, насамперед, про її удосконалення в напряму переосмислення місця і ролі бухгалтера в управлінні, надання гнучкості функціонуючим та введення нових обліково-аналітичних прийомів і процедур, створення якісної інформаційної бази для розробки, обґрунтування і прийняття управлінських рішень, що дозволить ефективніше здійснювати управління підприємством.
Проблеми методики та організації управлінського обліку знайшли відображення у працях вітчизняних вчених: О.С. Бородкіна, Ф.Ф. Бутинця, Б.І. Валуєва, С.Ф. Голова, З.В. Гуцайлюка, В.І. Єфіменка, З.М. Задорожного, О.В. Карпенко, В.О. Ластовецького, М.Р. Лучка, В.П. Моссаковського, Л.В. Нападовської, В.О. Озерана, О.А. Петрик, М.С. Пушкара, В.В. Сопка, М.Г.Чумаченка, а також у працях зарубіжних дослідників: К. Друрі, Р. Ентоні, В. Івашкевича, Р. Каплана, Р. Манна, Е. Майера, Б. Нідлза, С. Ніколаєвої, В. Палія, Дж. Ріса, С. Сатубалдіна, С. Стукова, В. Ткача, М. Ткача, Дж. Фостера, Ч. Хорнгрена, А. Шеремета, А. Яругової та інших.
Проте, довгий час пріоритет у наукових дослідженнях визначеної проблеми стосовно української облікової практики надавався, передусім, висвітленню інформаційних, організаційних та методологічних аспектів окремих технічних прийомів і методів управлінського обліку. Питання ж забезпечення ефективного сукупного функціонування усіх взаємопов’язаних елементів системи управлінського обліку, як цілісного механізму в досягненні єдиної мети, потребують додаткового вивчення та розробки.
Разом з тим, формування основних положень вітчизняної концепції управлінського обліку на основі оптимального поєднання національних облікових традицій та напрацювань світової науки і практики вимагає Закон України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, згідно з яким суб’єктам господарювання надається право самостійно визначати систему та форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку. Ця проблема є особливо актуальною на сьогодні для виробничих підприємств різних галузей, зокрема і хлібопекарних підприємств споживчої кооперації.
Теоретична та практична значимість, об’єктивна необхідність вирішення наведених проблемних питань обумовили актуальність теми, мету та основні напрями дисертаційного дослідження.
Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Полтавського університету споживчої кооперації України і є складовою наукового дослідження за темою “Бухгалтерський облік в управлінні підприємством” (номер державної реєстрації 0105U008468). У межах наукової теми особисто автором розроблено пропозиції щодо впровадження управлінського обліку на виробничих підприємствах на основі децентралізації системи управління, виділення центрів відповідальності та удосконалення методики обліку витрат і калькулювання собівартості продукції.
Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є теоретичне обґрунтування та розробка науково-практичних рекомендацій щодо організації управлінського обліку на хлібопекарних підприємствах споживчої кооперації. Необхідність реалізації поставленої мети зумовила вирішення таких завдань:
– дослідження історичних аспектів розвитку та становлення управлінського обліку як окремої сфери економічних знань;
– уточнення сутності та місця управлінського обліку в системі управління підприємством, визначення передумов його впровадження;
– обґрунтування впливу особливостей хлібопекарного виробництва на організацію управлінського обліку;
– удосконалення класифікації витрат хлібопекарних підприємств споживчої кооперації;
– систематизації існуючих методів обліку витрат і методів калькулювання собівартості продукції з метою вибору оптимальних варіантів їх поєднання для хлібопекарних підприємств споживчої кооперації;
– розробки рекомендацій стосовно виділення центрів відповідальності на хлібопекарних підприємствах споживчої кооперації та організації обліку витрат за центрами відповідальності;
– уточнення послідовності і методики аналізу взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності та прибутку в умовах багатопродуктового виробництва;
– критичної оцінки сучасних підходів до вивчення поведінки витрат з метою удосконалення методики розподілу витрат на змінні та постійні в умовах багатопродуктового виробництва.
Об’єктом дослідження виступає діюча система обліку витрат на хлібопекарних підприємствах споживчої кооперації.
Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних, організаційних і практичних аспектів управлінського обліку на хлібопекарних підприємствах споживчої кооперації.
Методи дослідження. Дисертаційну роботу виконано із застосуванням загальнонаукових методів і специфічних прийомів. При проведенні дослідження використовувалися: діалектичний метод пізнання - для уточнення сутності управлінського обліку як економічної категорії; методи індукції та дедукції - для дослідження загальних тенденцій розвитку управлінського обліку і хлібопекарної промисловості споживчої кооперації; методи теоретичного узагальнення, групування і порівняння - для удосконалення класифікації витрат та систематизації методів обліку витрат і методів калькулювання собівартості продукції; метод причинно-наслідкового зв’язку та абстрактно-логічний метод - для обґрунтування вибору оптимальної моделі обліку витрат, виділення центрів відповідальності та розробки форм внутрішньої (сегментної) звітності; метод спостереження - для вивчення сучасного стану обліку витрат і калькулювання собівартості на хлібопекарних підприємствах; методи аналізу, синтезу та лінійного програмування - для поділу витрат на змінні і постійні, аналізу беззбитковості виробництва та пошуку резервів підвищення прибутку.
Інформаційною базою дисертаційного дослідження є законодавчі та нормативно-правові акти України, Постанови Укоопспілки, дані статистичних щорічників Держкомстату України та Укоопспілки, дані бухгалтерського обліку та звітності хлібопекарних підприємств споживчої кооперації, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених з проблем управлінського обліку.
Наукова новизна одержаних результатів полягає у обґрунтуванні теоретичних положень та розробці науково-практичних рекомендацій щодо організації ефективної системи управлінського обліку на хлібопекарних підприємствах споживчої кооперації.
До основних положень, що характеризують наукову новизну дисертаційного дослідження і виносяться на захист, належать наступні:
вперше:
– запропоновано обґрунтоване з точки зору системного та процесно-функціонального підходів визначення елементно-інтегрованої цілісності управлінського обліку як передумови формування його теоретичних, організаційних і методичних засад з використанням у цій системі окремих методів управління для збору, обробки та передачі інформації внутрішнім користувачам з метою прийняття управлінських рішень;
удосконалено:
- класифікацію витрат хлібопекарних підприємств відповідно до цільової спрямованості інформаційних потоків управлінського обліку, що сприятиме системному накопиченню облікової інформації про витрати в різних аналітичних аспектах і розширить можливості її використання;
- методику обліку витрат шляхом деталізації відповідних синтетичних і аналітичних рахунків та організації обліку за центрами відповідальності, що має важливе значення для управління витратами;
- методику поділу витрат на змінні та постійні в умовах багатопродуктового виробництва, що дозволить підвищити достовірність даних для проведення аналізу взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності та прибутку і забезпечить прийняття ефективних управлінських рішень;
набуло подальшого розвитку:
– розробка форм внутрішньої (сегментної) звітності про виконання кошторисів в межах виділених центрів витрат, що дозволить здійснювати аналіз результативності їх діяльності і сприятиме підвищенню ефективності використання ресурсів;
– систематизація існуючих методів обліку витрат і методів калькулювання собівартості продукції з метою застосування найбільш ефективної моделі обліку витрат на хлібопекарних підприємствах споживчої кооперації;
– уточнення послідовності і методики аналізу взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності та прибутку в умовах багатопродуктового виробництва, що запобігатиме збитковому виробництву та підвищить ефективність діяльності підприємства внаслідок прийняття обґрунтованих управлінських рішень;
– побудова оптимізаційних моделей лінійного програмування в умовах обмежених ресурсів хлібопекарних підприємств, за допомогою яких здійснюється пошук шляхів підвищення прибутку.
Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що основні положення та висновки дисертаційного дослідження носять прикладний характер і спрямовані на організацію управлінського обліку на хлібопекарних підприємствах споживчої кооперації. Застосування запропоно-ваних автором методик і рекомендацій дасть змогу значно підвищити цінність та ефективність використання обліково-аналітичної інформації в процесі планування, контролю, аналізу діяльності та прийняття управлінських рішень.
Окремі теоретичні та практичні пропозиції автора апробовані і впроваджені в практичну діяльність хлібопекарних підприємств: Полтавської обласної спілки споживчих товариств - пропозиції щодо організації обліку витрат за центрами відповідальності (довідка № 08-31/35 від 11 березня 2008р.); Кіровоградської обласної спілки споживчих товариств - рекомендації щодо удосконалення класифікації витрат, методики обліку витрат і калькулювання собівартості продукції, проведення аналізу взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності і прибутку (довідка № 386-1/8 від 22 лютого 2008р.); Укоопспілки - рекомендації з дослідження функції витрат, аналізу беззбитковості та оптимізаційного моделювання прибутку в умовах багатопродуктового виробництва (довідка № 02-1711/03 від 29 вересня 2008р.).
Положення дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі Полтавського університету споживчої кооперації України при розробці навчально-методичного забезпечення для підготовки фахівців спеціальності “Облік і аудит” з дисциплін „Бухгалтерський облік на виробничих підприємствах”, „Управлінський облік”, „Моделі і методи прийняття рішень в аналізі та аудиті”, „Облікова політика підприємства” (довідка №53-17/14 від 8 квітня 2008р.).
Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаним завершеним науковим дослідженням. Подані до захисту рекомендації та пропозиції розроблені автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи здобувача.
Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися та обговорювалися на 8 науково-практичних конференціях: Міжвузівській науково-практичній конференції “Проблеми реформування бухгалтерського обліку в сучасних умовах господарювання” (м.Львів, 1997р.), Міжнародній науково-методичній конференції “Облік, аналіз та контроль в системі управління економікою підприємства” (м.Київ, 1997р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми удосконалення бухгалтерського обліку в умовах ринкової економіки” (м.Полтава, 1999р.), Науковій конференції за результатами досліджень професорсько-викладацького складу, аспірантів та студентів Полтавського кооперативного інституту за 1996-1998 рр. (м.Полтава, 1999р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми і перспективи розвитку фінансів, обліку та контролю в Україні” (м.Донецьк, 1999р.), Всеросійській науково-практичній конференції студентів і молодих вчених “Соціально-економічні пріоритети регіонального розвитку”(м.Самара, 2001р.), Науково-практичній конференції „Бухгалтерський облік і контроль в управлінні підприємством” (м.Полтава, 2003р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Обліково-аналітичні системи: глобальний і національний аспекти” (м.Полтава, 2006р.).
Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 13 наукових праць обсягом 3,9 д.а., у тому числі у співавторстві 0,2 д.а. З них 6 – статті у наукових фахових виданнях, 7 – матеріали і тези конференцій.
Список литературы ВИСНОВКИ

Узагальнюючи результати теоретичних та практичних досліджень щодо організації управлінського обліку на хлібопекарних підприємствах споживчої кооперації, можна зробити наступні висновки:
1. Розвиток вітчизняної обліково-аналітичної практики підтверджує наявність реальних економічних, законодавчих і наукових передумов впровадження управлінського обліку на вітчизняних підприємствах. При цьому з метою ефективної організації управлінського обліку в межах конкретного підприємства доцільно здійснити ряд заходів, запропонованих автором в дисертаційній роботі.
2. З точки зору процесно-функціонального підходу управлінський облік представляє собою елементну інтеграцію окремих методів управління у процесі збору, обробки та передачі інформації внутрішнім користувачам з метою прийняття управлінських рішень. В управлінському обліку відбувається інтегрування окремих елементів методів обліку, планування, контролю, аналізу, моделювання, інформаційно-комунікативних і регулятивних методів.
3. Застосування системного підходу дає змогу ідентифікувати управлінський облік як відкриту систему збору, обробки та передачі інформації, що включає сукупність взаємопов’язаних і взаємообумовлених елементів (складових), орієнтованих на забезпечення успішної реалізації його основних функцій і завдань.
4. До характерних ознак управлінського обліку відносяться: необов’язковість ведення, відсутність державної регламентації, свобода вибору правил ведення, орієнтація на внутрішніх користувачів інформації, конфіденційність інформації, націленість інформації на майбутнє, різноманітність використовуваних вимірників і методів, сфокусованість на окремих сегментах діяльності, спрямованість на облік витрат, доходів і результатів діяльності, відсутність жорстких вимог до звітності.
5. На організацію управлінського обліку впливають специфічні особливості хлібопекарного виробництва, в тому числі організаційні: масштаби діяльності, виробнича та організаційна структура управління, змінний характер роботи, реалізація продукції за попередніми замовленнями покупців і технологічні: органічна технологія виробництва, безперервність виробничого процесу, його коротка тривалість, перевищення ваги готової продукції над вагою використаної на її виробництво сировини, масовий тип виробництва, високий рівень матеріаломісткості, короткий термін зберігання продукції.
6. Витрати хлібопекарних підприємств споживчої кооперації доцільно класифікувати відповідно до цільової спрямованості інформаційних потоків управлінського обліку за уточненим автором переліком ознак, складом елементів і статей витрат.
7. Найбільш ефективною для хлібопекарних підприємств споживчої кооперації є модель обліку стандартних неповних витрат за процесами із застосуванням попереднього однокоефіцієнтного багатопродуктового методу калькулювання неповної собівартості готової продукції.
8. З метою підвищення ефективності системи управлінського обліку на хлібопекарних підприємствах споживчої кооперації доцільно поєднати облік стандартних неповних витрат за процесами з обліком витрат за центрами відповідальності та застосовувати розроблені автором форми внутрішньої (сегментної) звітності про виконання кошторисів, що призначені для обліку, контролю та аналізу відхилень фактичних витрат від запланованих і оцінки результативності їх діяльності.
9. Розподіл витрат на змінні та постійні в умовах багатопродуктового хлібопекарного виробництва рекомендується здійснювати за таким алгоритмом: на першому етапі прямі виробничі витрати визнаються змінними; на другому етапі загальновиробничі витрати за допомогою простого регресійного аналізу розподіляються на змінні та постійні загальною сумою; на третьому етапі змінні загальновиробничі витрати розподіляються між видами хліба та хлібобулочних виробів пропорційно до обсягів виготовленої продукції.
10. Аналіз взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності та прибутку хлібопекарних підприємств споживчої кооперації необхідно проводити у такій послідовності: 1) дослідження поведінки витрат та їх розподіл на змінні і постійні; 2) аналіз беззбитковості виробництва; 3) оптимізаційне моделювання взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності та прибутку. При цьому доцільно застосовувати апробованої автором методику аналізу беззбитковості й алгоритму побудови та розв’язання моделей лінійного програмування за допомогою EXCEL, що дозволить оптимізувати витрати, обсяги виробництва та реалізації продукції, доходи та прибуток в умовах обмежених ресурсів хлібопекарних підприємств споживчої кооперації, сприятиме розробці та прийняттю ефективних управлінських рішень.



СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Аверчев И. В. Управленческий учет и отчетность : постановка и внедрение / И.В. Аверчев. – М. : Вершина, 2006. – 512 с.
2. Аксененко А.Ф. Нормативный метод учета в промышленности: теория, практика и перспективы развития / А.Ф. Аксененко. – М. : Финансы и статистика, 1983. – 224 с.
3. Аксененко А.Ф. Управленческий учет на промышленных предприятиях в условиях формирования рыночных отношений / А.Ф. Аксененко, М.С. Бобижонов, Ж.Ж.Пиримбаев. – М. : Финансы и статистика, 1994. – 128 с.
4. Анализ прибыльности продукции. – М. : Дело, 1996. – 168 с.
5. Ансофф И. Стратегическое управление / И. Ансофф. – М. : Экономика, 1989. – 519 с.
6. Антони Р. Основы бухгалтерского учета / Р. Антони. – М. : Перспектива, 1992. – 318 с.
7. Апчерч А. Управленческий учет: принципы и практика : [ пер. с англ.] / А. Апчерч. – М. : Финансы и статистика, 2002. – 952 с.
8. Атрилл Питер. Управленческий учет для нефинансовых менеджеров / Питер Атрилл, Єдди МакЛейни. – Днепропетровск : Баланс КЛУБ, 2003. – 601 с.
9. Ауэрман Л.Я. Технология хлебопекарного производства / Л.Я. Ауэрман. – [ 8-е изд., перераб. и доп.]. – М. : Легкая и пищевая промышленность, 1984. – 416 с.
10. Багатко А.Н. Управленческий учет : концепция равновесия / А.Н. Багатко // Бухгалтерский вестник. – 1998. − №1. – C. 40-50.
11. Безруких П.С. Состав и учет издержек производства и обращения / П. С. Безруких. – М. : ФБК, 1996. – 240 с.
12. Безруких П.С. Учет затрат и калькулирование в промышленности (Вопросы теории, методологии и организации) / П.С.Безруких, А.Н.Кашаев, И.П.Комиссарова. – М. : Финансы и статистика, 1989. – 223 с.
13. Белобородова В.А. Калькуляция себестоимости в промышленности : [учеб. пособие]. – М. : Финансы и статистика, 1989. – 280 с.
14. Бєлоусова І. Методи обліку виробничих витрат і калькулювання собівартості продукції / І. Бєлоусова // Бухгалтерський облік і аудит. – 2006. − №9. – С. 3-5.
15. Бєлоусова І. Проблеми впровадження управлінського обліку на підприємствах / І. Бєлоусова // Бухгалтерський облік і аудит. – 2005. − №5. – С. 30-34.
16. Бєлоусова І. Проблеми розвитку управлінського обліку в Україні / І. Бєлоусова // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. – №2. – С. 39-44.
17. Білуха М. Бухгалтерський облік в системі економічних наук / М. Білуха // Бухгалтерський облік і аудит. – 1998. – №12. – С. 30-33.
18. Бланк И.А. Управление прибылью / И.А. Бланк. – К. : Ника-центр, 1998. – 544 с.
19. Блейк Дж. Европейский бухгалтерський учет. Справочник. / Дж. Блейк, А. Орион. – М.: Филинъ, 1997. – 400 с.
20. Бородкін О. Внутрішньогосподарський (управлінський) облік: концепція і організація / О. Бородкін // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. − №2. – С.45-53.
21. Бородкин А.С. Нормативный метод учета производства: состояние и пути совершенствования / А.С. Бородкин // Світ бухгалтерського обліку. – 1998. − №10. – С. 25-32.
22. Бородкин А.С. «Шоковая терапия» для бухгалтерского учета / А.С. Бородкин // Світ бухгалтерського обліку. – 1997. − №1. – С.41-46.
23. Бородкин А.С. Нормативный учет и себестоимость промышленной продукции / А.С. Бородкин, В.А. Торнов. – К. : Техника, 1990. – 147 с.
24. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський облік в Україні : [монографія] / Ф.Ф. Бутинець. – Житомир: ЖДТУ, 2003. – 524 с.
25. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський облік : роздуми вченого / Ф.Ф. Бутинець. – Житомир : Рута, 2001. – 100 с.
26. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський управлінський облік / Ф.Ф. Бутинець, Л.В. Чижевська, Н.В. Герасимович. – Житомир : ЖІТІ, 2000. – 448 с.
27. Бутинець Ф.Ф. Історія бухгалтерського обліку : [ в 2-х ч.] – Житомир: Рута, 2001. – 512 с.
28. Бутинець Ф.Ф. Проблеми науки бухгалтерського обліку : реалії : [монографія] / Ф.Ф. Бутинець. – Житомир : Рута, 2005. – 324 с.
29. Бухгалтерський облік: фінансовий та внутрішньогосподарський / за ред. В.В.Сопка, О.В.Бойка. – К. : Фенікс, 2003. – 468 с.
30. Бухгалтерский учет на производственных предприятиях потребительской кооперации / под ред. И.А.Секретаревой, В.А.Озерана, И.М.Павлюк, Н.В.Трушиной. – М. : Экономика, 1988. – 318 с.
31. Валуев Б.И. Проблемы развития учета в промышленности / Б.И.Валуев. – М. : Финансы и статистика, 1984. – 215 с.
32. Валуев Б.И. Проблемы управленческой ориентации бухгалтерского учета / Б.И. Валуев // Світ бухгалтерського обліку. – 1998. − №1. – С. 2-10.
33. Валуев Б.И. Некоторые актуальные направления развития учета – управленческий аспект / Б.И. Валуев // Фінанси, облік і аудит: зб. наук. праць. – К. : КНЕУ, 2006. – С.89-94.
34. Валуєв Б.І. Управлінський облік: десять питань, на які немає відповіді / Б.І. Валуєв // Вісник ЖДТУ. – 2003. − №1. – С. 63-66.−(Економічні науки).
35. Вахрушина М.А. Бухгалтерський управленческий учет / М.А Вахрушина . – М. : Финстатинформ, 2000. – 359 с.
36. Верига Ю.А., Деньга С.М. Еккаунтинг ефективності вкладення капіталу в торговельну сферу : [монографія]. – Полтава: ПУСКУ, 2002. − 355 с.
37. Верига Ю.А. Прогнозний аналіз взаємозв`язку витрат, обсягу діяльності та прибутку підприємства : [текст лекції] / Ю.А. Верига, Ю.О. Ночовна. – Полтава: ПУСКУ, 2001. – 28 с.
38. Врублевский Н.Д. Совершенствование нормативного метода учета / Н.Д.Врублевский, М.Ф. Крылов. – М. : Финансы и статистика, 1987. – 103 с.
39. Гарифуллин К.М. Учет и калькулирование в автоматической подсистеме управления себестоимостью продукции / К. М. Гарифуллин. – Казань : Казанский университет, 1986. – 237 с.
40. Гильде Э.К. Нормативный учет в промышленности / Э.К. Гильде. – М. : Финансы, 1976. – 152 с.
41. Гнилицька Л. Проблеми впровадження управлінського обліку на підприємствах України / Л. Гнилицька // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. − № 9. – С.39-42.
42. Голов С.Ф. Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку : [монографія] / С.Ф. Голов. – К. : ЦУЛ, 2007. – 522 с.
43. Голов С.Ф. Бухгалтерський облік: від рахівництва до інтегрованої інформаційної системи / С.Ф. Голов // Бухгалтерський облік і аудит. – 1998. − № 5.− С.9-17.
44. Голов С.Ф. Обмеження бухгалтерського обліку та шляхи їх подолання / С.Ф. Голов // Вісник Національного університету „Львівська політехніка”. – 2007. – №577. – С. 88-92.
45. Голов С.Ф. Проблеми та перспективи реформування бухгалтерського обліку в Україні / С.Ф. Голов // Бухгалтерський облік і аудит. – 2000. − № 11. – С.15-23.
46. Голов С.Ф. Управлінський облік / С.Ф. Голов. – К. : Лібра, 2003.− 704 с.
47. Голов С.Ф. Фінансовий та управлінський облік / С.Ф. Голов, В.І. Єфіменко. – К. : Автоінтерсервіс, 1996. – 554 с.
48. Губачова О.М. Становлення бухгалтерського обліку як наслідок розвитку цивілізації / О.М. Губачова // Світ бухгалтерського обліку. – 1998. − № 11. – С. 75-80.
49. Гуцайлюк З. Ще раз про місце і роль управлінського обліку в інформаційній системі господарюючих суб’єктів / З. Гуцайлюк // Бухгалтерський облік і аудит. – 2004. − № 11. – С. 46-49.
50. Гуцайлюк З. Прогнозний (стратегічний) облік і сучасні проблеми розвитку теорії бухгалтерського обліку / З. Гуцайлюк // Бухгалтерський облік і аудит. – 2006. − № 2. – С. 14-19.
51. Данилов Н.Ф. Экономика, организация и планирование хлебопекарного производства / Н.Ф. Данилов, З.Б. Шифман. – [ 2-е изд., перераб. и доп.]. – М. : Агропромиздат, 1986. – 304 с.
52. Джон К. Шанк. Стратегическое управление затратами: [пер. с англ.] / Шанк Джон К., В Говиндараджан. – С-Пб. : Бізнес Микро, 1999. – 288 с.
53. Драккер П.Ф. Управление, нацеленное на результат / П.Ф. Драккер ; пер. с англ. В.Е.Котляра. – М. : Технологическая школа бизнеса, 1994. – 200 с.
54. Друри К. Управленческий и производственный учет : [учебник] / К. Друри. – М. : ЮНИТИ - ДАНА, 2002. – 1071 с.
55. Друри К. Введение в управленческий и производственный учет : [пер. с англ.] / К. Друри ; под ред. С.А.Табалиной. – М. : Аудит, ЮНИТИ, 1997. − 560 с.
56. Елисеева И.И. Идеи Пачоли и развитие методов принятия управленческих решений : из истории / И.И. Елисеева // Бухгалтерский учет. – 1994. − №10. – С. 50.
57. Завгородній А. Управлінський облік як система інформаційного забезпечення управлінських рішень / А. Завгородній, Г. Партин // Бухгалтерський облік і аудит. – 2004.− № 7. – С. 35-37.
58. Ивашкевич В.Б. Бухгалтерский управленческий учет / В.Б. Ивашкевич.– М. : Экономистъ, 2003. – 618 с.
59. Ивашкевич В.Б. Управленческий учет в информационной системе предприятия / В.Б. Ивашкевич // Бухгалтерский учет. – 1999. − № 4. – С. 7-12.
60. Ивашкевич В.Б. Контроллинг: экзотика или необходимость ? / В.Б. Ивашкевич, А.И. Ивашкевич// Бухгалтерский учет. – 1996. − № 7. – С. 15-22.
61. Ивашкевич В.Б. Современные тенденции развития управленческого учета / В.Б. Ивашкевич, С.Н. Зайцев // Бухгалтерский учет. – 1996. − № 12. − С. 34-35.
62. Иохин В.Я. Экономическая теория : введение в рынок и микроэкономический анализ : [учебник] / В.Я. Иохин. – М. : Инфра-М, 1997. – 512 с.
63. Каверина О.Д. Управленческий учет : системы, методы, процедуры / О.Д.Каверина. − М. : Финансы и статистика, 2003. – 352 с.
64. Карпенко О.В. Основні передумови розвитку управлінського обліку в Україні / О.В. Карпенко, Ю.О. Ночовна // Проблеми удосконалення бухгалтерського обліку в умовах ринкової економіки: матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (Полтава, 22 січня 1999 р.). – Полтава : ПКІ, 1999. – С. 108-112.
65. Карпенко О.В. Управлінський облік: організація, методологія, методика викладання : [ монографія] / О.В. Карпенко. – Полтава : РВЦ ПУСКУ, 2005. – 341 с.
66. Карпова Т.П. Основы управленческого учета : [ учеб. пособие] / Т.П. Карпова. – М. : Инфра-М, 1997. – 392 с.
67. Кит У. Стратегический управленческий учет / У. Кит. – М. : Финансы и статистика, 2003. – 703 с.
68. Кондрашова И. Основы управленческого учета / И. Кондрашова – М. : Финансы и статистика, 1998. – 144 с.
69. Короп А. Краткое введение в управленческий учет / А. Короп // Все о бухгалтерском учете. – 1996. −№ 26. − С. 11-12.
70. Короп А. Путеводитель по западному управленческому учету / А. Короп // Все о бухгалтерском учете. – 1996. − №32. – С. 26-27.
71. Корчажникова Л. Проблеми бухгалтерського й управлінського обліку / Л. Корчажникова // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. − № 12. − С. 50-51.
72. Корягін М.В. Облік витрат і калькулювання собівартості на хлібопекарних підприємствах / М.В. Корягін // Автореферат дис. канд. економ. наук: 8.06.04. – Львів : ЛКА, 1999. – 19 с.
73. Корягін М.В. Проблеми реформування системи бухгалтерського обліку на промислових підприємствах України відповідно до міжнародних стандартів / М.В. Корягін // Світ бухгалтерського обліку. – 1998. − № 6. – С. 69-74.
74. Кузьмінська О. Аналіз беззбитковості підприємства / О. Кузьмінська // Бухгалтерський облік і аудит. – 1996. − № 4. − С. 10-12.
75. Ластовецький В.О. Виробничо-комерційний облік і внутрішньо-господарська (управлінська) звітність за центрами витрат і відповідальності / В.О. Ластовецький. – Чернівці : Місто, 2003. – 156 с.
76. Ластовецький В. Чи можна удосконалити те, чого немає ? / В. Ластовецький // Бухгалтерський облік і аудит. – 2003. − № 3. −С.63-64.
77. Ластовецький В. Який вид обліку не є управлінським ? / В. Ластовецький // Бухгалтерський облік і аудит. – 2003.− № 4. − С.40-44.
78. Лень В.С. Управлінський облік / В.С. Лень. – К. : Знання-прес, 2003. – 287 с.
79. Лучко М.Р. Бухгалтерський облік в управлінні бізнесом: зарубіжний досвід / М. Р. Лучко. – К. : Облікінформ, 1997. – 144 с.
80. Лучко М.Р. Основи управлінського обліку в зарубіжних країнах / М.Р. Лучко, В.М. Мариновський. – Тернопіль : Поліграфіст, 1992. – 24 с.
81. Майер Є. Контроллинг как система мышления и управления / Э. Майнер ; под ред. С.А.Николаевой ; пер. с нем. Ю.Г.Жукова, С.Н.Зайцева. – М. : Финансы и статистика, 1993. – 96 с.
82. Малюга Н.М. Розвиток теорії бухгалтерського обліку : [монографія] / Н.М. Малюга. – Житомир : Рута, 2005. – 388 с.
83. Манн Р. Контроллинг для начинающих : [пер с нем.] /Р. Манн, Э. Майер. – М. : Финансы и статистика, 1992. – 208 с.
84. Мацкевичюс И.С. Анализ калькулирования себестоимости продукции в странах СЭВ. – М. : Финансы, 1977. – 111 с.
85. Мацкевичюс И.С. Калькулирование себестоимости продукции (исторический аспект) / И.С. Мацкевичюс. – Вильнюс, 1974. – 212 с.
86. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості: наказ Державного комітету промислової політики України від 2 лютого 2001 р. № 47 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http: // www. ligazakon. ua. − Заголовок з титулу екрану.
87. Методы расчета себестоимости, используемые для принятия решений: Современная практика управленческого учета. – Люксембург : Офис официальных изданий Европейского Сообщества, 1997. – 60 с.
88. Мескон Х. И. Менеджмент: [пер. с англ.] / Х.И. Мескон. – М. : Дело, 1992. – 702 с.
89. Мех Я.В. Облік і аналіз внутрішніх резервів промислового виробництва / Я.В. Мех. – К. : НМК ВО, 1990. – 142 с.
90. Мизиковский Е.А. Управленческий учет: необходимость и действительность / Е.А. Мизиковский // Бухгалтерский учет. – 1995. − № 8.− С. 44.
91. Михеев А.А. Справочник по хлебопекарному производству / А.А. Михеев. – М. : Пищевая промышленность, 2004. – 368 с.
92. Мних Є.В. Сучасний економічний аналіз / Є.В. Мних // Бухгалтерський облік і аудит. – 2006. − № 1. − С. 55-61.
93. Мних Є.В. Становлення і перспективи розвитку сучасної системи бухгалтерського обліку й аудиту в Україні / Є.В. Мних // Світ бухгалтерського обліку. – 1997. − № 1. − С. 7-9.
94. Моссаковський В. Види обліку в сучасних умовах та їх обґрунтування / В. Моссаковський // Бухгалтерський облік і аудит. – 2002. − № 6. −С. 22-29.
95. Моссаковський В. Про перспективи подальшого розвитку бухгалтерського обліку в Україні / В. Моссаковський // Бухгалтерський облік і аудит. – 2003. − № 6. – С. 10-20.
96. Моссаковський В. Про розрахунок точки беззбитковості / В. Моссаковський // Бухгалтерський облік і аудит. – 2006. − № 9. − С. 15-19.
97. Моссаковський В. Про управлінський облік / В. Моссаковський // Бухгалтерський облік і аудит. – 2006. − № 10. − С. 37-44.
98. Мюллендорф Р. Производственный учет. Снижение и контроль издержек. Обеспечение их рациональной структуры / Р. Мюллендорф, М. Карденбауэр; пер. с нем. М.И.Корсакова. – М. : ФБК – ПРЕСС, 1996. – 160 с.
99. Нападовська Л. Методологічні засади управлінського обліку / Л. Нападовська // Бухгалтерський облік і аудит. – 2004. − № 4.− С. 26-30.
100. Нападовська Л. Проблеми становлення та розвитку управлінського обліку в Україні / Л. Нападовська // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. − № 9. − С. 33-38.
101. Нападовська Л.В. Управлінський облік / Л. В. Нападовська. – К. : Книга, 2004. – 544 с.
102. Нападовська Л.В. Управлінський облік : [монографія] / Л. В. Нападовська. – Дніпропетровськ : Наука і освіта, 2000. – 450 с.
103. Нарибаев К.Н. Организация учета в США / К.Н. Нарибаев. – М. : Финансы, 1979. – 153 с.
104. Нидлз Б. Принципы бухгалтерского учета : [пер. с англ.] / Б. Нидлз ; под. ред. Я.В.Соколова. – [2-е изд.]. – М. : Финансы и статистика, 1994. – 496 с.
105. Николаева С.А. Принципы формирования и калькулирования себестоимости / С.А. Николаева. – М. : Аналитика – Пресс, 1997. – 144 с.
106. Николаева С.А. Управленческий учет: проблемы адаптации к российской теории и практике / С.А. Николаева // Бухгалтерский учет. – 1996. − № 1. – С. 16-21.; 1996. − № 2. − С. 47-50.; 1996. − № 3. − С. 47-51.
107. Николаева О.Е. Управленческий учет / О.Е. Николаева, Т.В. Шишкова. – М. : УРСС, 1997. – 368.
108. Николаева О.Е. Стратегический управленческий учет / О.Е. Николаева, О.В. Алексеева. – М. : Финансы и статистика, 2003. – 349 с.
109. Николаева С.Н. Особенности учета затрат в условиях рынка: система «директор-костинг»: теория и практика / С.Н. Николаева.– М. : Финансы и статистика, 1993.–128 с.
110. Новиченко П.П. Учет затрат и калькулирование себестоимости продукции в промышленности : [учебник] / П.П. Новиченко, И.М. Рендуков. – М. : Финансы и статистика, 1992. – 224 с.
111. Ночовна Ю.О. Історія розвитку управлінського обліку / Ю.О. Ночовна // Матеріали наук. конф. за результатами досліджень професорсько-викладацького складу, аспірантів та студентів Полтавського кооперативного інституту за 1996-1998 рр., (Полтава, 14-16 квітня 1999 р.). Книга 1. – Полтава : ПКІ, 1999. – С. 239-243.
112. Ночовна Ю.О. Калькуляція собівартості готової продукції: шляхи вдосконалення / О.Ю. Ночовна // Проблеми і перспективи розвитку фінансів, обліку та контролю в Україні : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф., (Донецьк, 3-4 червня 1999 р.). – Донецьк : ДонДУЕТ, 1999. – С. 135-140.
113. Ночовна Ю.О. Класифікація західних систем управлінського обліку / Ю.О. Ночовна // Вісник Житомирського інженерно-технологічного інституту. – 1998. − № 8. – С. 55-61. – (Економічні науки).
114. Ночовна Ю.О. Критична оцінка порівняльної характеристики управлінського і фінансового обліку / Ю.О. Ночовна // Обліково-аналітичні системи: глобальний і національний аспекти : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., (Полтава, 16-17 травня 2006 р.). Ч.1. – Полтава : ПУСКУ, 2006. – С.140-142.
115. Ночовна Ю.О. Моделювання в системі управлінського обліку / Ю. О. Ночовна // Вісник Львівської комерційної академії. – 2000. − Вип. 7. – С. 118-123. – (Серія економічна).
116. Ночовна Ю.О. Особливості розподілу витрат в умовах багато- продуктового виробництва / Ю.О. Ночовна // Регіональні перспективи. – 2003. − № 6. − С. 69-70.
117. Ночовна Ю.О. Особливості хлібопекарного виробництва і прикладна система обліку / Ю.О. Ночовна // Регіональні перспективи. – 1999. − № 4.− С. 84-86.
118. Ночовна Ю.О. Проблеми дослідження функції витрат виробничого підприємства / Ю.О. Ночовна // Торгівля і ринок України: зб. наук. праць. - Донецьк : ДонДУЕТ, 1999. − Вип. 9. Т.1. − С. 88-95.
119. Ночовна Ю.О. Сучасні проблеми обліку витрат / Ю.О. Ночовна // Облік, аналіз та контроль в системі управління економікою підприємства : тези доповідей на міжнар. наук.-метод. конф., (Київ, 25-26 листопада 1997 р.). – К. : КДТЕУ, 1997. – С.52-53.
120. Ночовна Ю.О. Сучасні тенденції розвитку бухгалтерського обліку / Ю.О. Ночовна // Проблеми реформування бухгалтерського обліку в сучасних умовах господарювання : матеріали міжвуз. наук.-практ. конф., (Львів, 15-16 травня 1997 р.). – Львів : ЛКА, 1997. – С. 226-229.
121. Ночовна Ю.О. Управлінський облік: його сутність та перспективи розвитку / Ю.О. Ночовна // Економіка і регіон. Науковий вісник Полтавського національного технічного університету ім. Ю.Кондратюка. – 2006. −№ 3.− С. 67-71.
122. Ночевная Ю.А. Управленческий учет: проблемы и перспективы развития. / Ю.А. Ночевная // Социально-экономические приоритеты регионального развития : материалы Всероссийской науч.-практ. конф. студентов и молодых ученых, (Самара, 13-14 декабря 2001 г.). Ч. 1. – Самара : Самарская государственная экономическая академия, 2001. – С. 316-318.
123. Озеран В.О., Озеран А.В. Стан та проблеми розвитку бухгалтерського обліку в споживчій кооперації України // Вісник Житомирського державного технологічного університету. – 2007. – № 41. – С.74-80. –(Економічні науки).
124. Озеран О.В., Труфіна Ж.С. Внутрішньогосподарський облік як один із механізмів управління витратами // Науковий вісник Буковинської державної фінансової академії. – 2007. – Вип.8. – С.55-61. – (Економічні науки).
125. Оленчик А. Управлінський (внутрішньогосподарський) облік: суть і місце в системі формування економічної інформації / А. Оленчик // Бухгалтерський облік і аудит. – 1995. − № 6. − С. 7-10.
126. Павловська М. Потенціал галузі / М. Павловська // Зерно і хліб. – 1997. − № 1. – С. 17-18.
127. Палий В.Ф. Современный бухгалтерский учет / В.Ф.Палий. – М. : Бухгалтерский учет, 2003. – 792 с.
128. Палий В.Ф. Развитие методологии управленческого учета / В.Ф. Палий // Бухгалтерский учет. – 2004. − № 12. − С. 52-55.
129. Палий В.Ф. Управленческий учет – новое прочтение внутрихозяйственного расчета / В.Ф. Палий, В.В. Палий // Бухгалтерский учет. – 2000. − № 17. − С. 58-62.
130. Палий В.В., Палий В.Ф. Счета управленческого учета / В.Ф. Палий, В.В. Палий // Бухгалтерский учет. – 2001. − № 7. − С. 72-78.
131. Петренко С.Н. Контроллинг / С.Н. Петренко. − К. : Ника-Центр, 2003. – 328 с.
132. Петрик О. Чи існує в Україні і чи потрібен управлінський облік: дві думки провідних фахівців / О. Петрик // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. − № 2. − С. 38.
133. Пизенгольц М.З. О содержании управленческого учета / М.З. Пизенгольц // Бухгалтерский учет. – 2000. − № 19. – С. 60-62.
134. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій та Інструкція про його застосування: наказ Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 р. № 291. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http: // www. ligazakon. ua. − Заголовок з титулу екрану.
135. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 16 „Витрати”: наказ міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 р. № 318 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http: // www. ligazakon. ua. − Заголовок з титулу екрану.
136. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: закон України від 16 липня 1999 р., № 996-XIV (зі змінами і доповненнями) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http: // www. ligazakon. ua. − Заголовок з титулу екрану.
137. Про перехід України до загальноприйнятої в міжнародній практиці системи обліку і статистики: указ Президента України від 23 травня 1992 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http: // www. ligazakon. ua.− Заголовок з титулу екрану.
138. Проблемы развития теории бухгалтерского учета, анализа и контроля : [монография] / отв. ред. Ф.Ф. Бутынец, В.С. Кивачук. – Брест ; Житомир : Рута, 2004. – 256 с.
139. Програма реформування системи бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів: постанова Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 р. №1706. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http: // www. ligazakon. ua. − Заголовок з титулу екрану.
140. Пушкар М.С. Креативний облік (створення інформації для менеджерів): [монографія] / М.С. Пушкар. – Тернопіль : Карт-бланш, 2006. – 334 с.
141. Пушкар М.С. Управлінський облік / М.С. Пушкар. – Тернопіль : Поліграфіст Лтд., 1995.– 164 с.
142. Пушкар М.С. Тенденції та закономірності розвитку бухгалтерського обліку в Україні (теоретико-методологічні аспекти) : [монографія] / М.С. Пушкар. – Тернопіль : Економічна думка, 1999. – 422 с.
143. Пушкар М.С. Фінансовий облік у системі управління : [монографія] / М.С. Пушкар, М.Т. Щирба. – Тернопіль : Карт-бланш, 2006. – 178 с.
144. Развитие бухгалтерского учета и контроля в контексте европейской интеграции : [монография ] / отв. ред. Ф.Ф. Бутынец. – Житомир ; Краматорск : Рута, 2005. – 588 с.
145. Райан Б. Стратегический учет для руководителя: [пер с англ.] / Б. Райан ; под ред. В.А. Мирюкова. – М. : Аудит, ЮНИТИ, 1998. – 616 с.
146. Рахман З. Бухгалтерский учет в рыночной экономике : [учебник] / З. Рахман, А.Д. Шеремет. – М. : Инфра-М, 1996. – 272 с.
147. Риполь-Сарагоси Ф.Б. Основы финансового и управленческого анализа / Ф.Б. Риполь-Сарагос . – М. : Издательство ПРИОР, 2000. – 224 с.
148. Ройтер И.М. Справочник по хлебопекарному производству / И. М. Ройтер. – М. : Пищевая промышленность, 1977. – 368 с.
149. Самигуллин А.А. Моделирование в системе управленческого учета / А.А. Самигуллин // Бухгалтерский учет. – 1995. − № 5. − С. 43-45.
150. Самуэльсон П. Экономика : [пер. с англ.]. – М. : Алгон, 1994. − Т.1. − 1994. − 333 с.
151. Сатубалдин С.С. Учет затрат на производство в промышленности США / С.С. Сатубалдин. – М. : Финансы, 1980. – 141 с.
152. Свідерський Є. Облік витрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції / Є. Свідерський // Бухгалтерський облік і аудит. – 1996. − № 5. − С. 7-15.
153. Семенюк В. Галузь стратегічних продуктів / В. Семенюк // Зерно і хліб. – 1996. –№ 1. – С. 4-6.
154. Скорикова Г. Який хліб нам потрібен / Г. Скорикова // Зерно і хліб. – 1997. − № 4. – С. 17.
155. Скоун Т. Управленческий учет : [пер. с англ.] / Т. Скоун ; под. ред. Н.Д.Эриашвили. – М. : Аудит, ЮНИТИ, 1997. − 179 с.
156. Сльозко Т. Управлінський облік чи управлінська стратегія ? / Т. Слозько // Бухгалтерський облік і аудит. – 2006. − № 2. − С. 49-54.
157. Соколов Я.В. Бухгалтерский учет: от истоков до наших дней : [ учеб. пособие] / Я.В. Соколов. – М. : Аудит, ЮНИТИ, 1996. – 638 с.
158. Соколов Я.В. Основы теории бухгалтерского учета / Я.В. Соколов – М. : Финансы и статистика, 2000. – 496 с.
159. Соколов Я.В. Управленческий учет: миф или реальность ? / Я.В. Соколов // Бухгалтерский учет. – 2000. − № 18. − С. 50-52.
160. Сопко В.В. Бухгалтерський облік в управлінні підприємством / В.В. Сопко. – К. : КНЕУ, 2006. – 526 с.
161. Сопко В.В. Злободенне питання бухгалтерського обліку / В.В. Сопко // Бухгалтерський облік і аудит. – 1997. − № 3. − С. 19-24.
162. Сопко В.В. Нормативний облік виробництва в хлібопеченні / В.В. Сопко. – К. : Техніка, 1973. – 180 с.
163. Сопко В.В. Основи побудови внутрішньогосподарського (управлінського) обліку затрат і доходів діяльності (контролінг) / В.В. Сопко // Бухгалтерський облік і аудит. – 1996. − № 10. – С. 2-10.
164. Стуков С.Н. И все-таки производственный, а не «управленческий учет» / С.Н. Стуков // Бухгалтерский учет. – 1997.− № 2. − С. 64-66.
165. Стуков С.А. Система производственного учета и контроля / С.А. Стуков. – М. : Финансы и статистика, 1988. – 223 с.
166. Стуков С.А. Учет затрат на производство : современное состояние / С.А. Стуков // Бухгалтерский учет. – 1996. − № 1. – С. 22-23.
167. Сухарева Л.А. Контроллинг − основа управления бизнесом / Л.А. Сухарева, С.Н. Петренко. – Донецк : НОРД комп’ютер, 2000. – 210 с.
168. Сухарєва Л. Проблеми адаптації і передумови організації контролінгу у вітчизняній теорії та практиці / Л. Сухарева, С. Петренко // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. − № 8. − С. 32-36.
169. Теория и практика антикризисного управления : [учебник] / под ред. С.Г.Беляева, В.И.Кошкина. – М. : Закон и право, ЮНИТИ, 1996. – 469 с.
170. Ткач В.И. Управленческий учет: международный аспект / В.И. Ткач, М.В. Ткач. – М. : Финансы и статистика, 1994. – 144 с.
171. Управленческий учет : [пер. с англ.] / Є.А. Аткинсон, Р.Д. Банкер, Р.С. Каплан, М.С. Янг – М. : Вильямс, 2003. – 878 с.
172. Управленческий учет / под ред. В.Палия, Р.Вандер Вила. – М. : Инфра-М, 1997. – 480 с.
173. Управленческий учет / под ред. А.Д.Шеремета. – М. : ФБК-ПРЕСС, 1999. – 512 с.
174. Управленческий учет : официальная терминология СІМА / пер. с англ. О.Е. Николаевой, Т.В. Шишковой. – М. : ЛФЭИ, 2004. – 200 с.
175. Учет затрат на производство: история и перспективы // Світ бухгалтерського обліку. – 1997. − № 2. − С. 12-15.
176. Учет: международные перспективы: [пер. с англ.] / Г. Мюллер, Х. Гернон, Г. Миик. – М. : Финансы и статистика, 2003. – 136 с.
177. Хан Д. Планирование и контроль: концепция контроллинга : [пер. с нем.] / Д. Хан ; под ред. А.А.Тугака, Л.Г.Головача, М.Л.Лукашевича. – М. : Финансы и статистика, 1997. – 800 с.
178. Ходзицька В.В. Шляхи реформування управлінського обліку в Україні відповідно до міжнародних вимог / В.В, Ходзицька // Світ бухгалтерського обліку. – 1998. − № 5. – С. 67-68.
179. Хорнгрен Ч.Т. Бухгалтерский учет: управленческий аспект : [пер. с англ.] / Ч. Т. Хорнгрен, Дж. Фостер ; под ред. Я.В.Соколова. – М. : Финансы и статистика, 1995. – 416 с.
180. Хорнгрен Ч.Т. Управленческий учет : [ пер. с англ. ] / Ч. Т. Хорнгрен, Дж. Фостер, Ш.Датар. – С-Пб. : Питер, 2005. – 1008 с.
181. Чернов В.А. Управленческий учет и анализ коммерческой деятельности / В.А. Чернов; под ред. М.И. Баканова. – М. : Финансы и статистика, 2001. – 320 с.
182. Чумаченко Н.Г. Бухгалтерский учет: прошлое, настоящее…будущее ?! / Н.Г. Чумаченко // Світ бухгалтерського обліку. – 1997.− № 1. − С. 2-6.
183. Чумаченко Н.Г. Развитие управленческого учета в Украине / Н.Г. Чумаченко// Світ бухгалтерського обліку. – 1998. − № 10. – С. 2-9. ; 1998. −№ 11. – С. 2-8.
184. Чумаченко М. Г. Управлінський облік в Україні / М.Г. Чумаченко // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001 . − № 6. – С.43-47.
185. Чумаченко М.Г. Управлінський облік потребує підтримки / М.Г. Чумаченко // Бухгалтерський облік і аудит. – 2003 . − № 5. – С.3-7.
186. Чумаченко М. Дослідження передумов і припущень при аналізі графіка беззбитковості / М. Чумаченко, І. Білоусова // Бухгалтерський облік і аудит. – 2005 . − № 5. – С.3-10.
187. Чумаченко Н.Г. Учет и анализ в промышленном производстве США / Н.Г. Чумаченко. – М. : Финансы, 1971. – 240 с.
188. Шим Дж.К. Методы управления стоимостью и анализа затрат : [ пер. с англ.] / Дж. К. Шим, Дж. Г. Сигел. – М. : Филинъ, 1996. – 334 с.
189. Шифман З.Б. Справочник экономиста хлебопекарной промышленности / З.Б. Шифман. – М. : Агропромиздат, 1991. – 223 с.
190. Шишкова Т.В. Управленческий и финансовый учет: сравнительный аспект / Т.В. Шишкова // Бухгалтерский учет. – 1996. − № 3. − С. 52-56.
191. Шляхов Є.В. Облік витрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції в управлінні хлібопекарними підприємствами // Автореферат дис. канд. економ. наук: 08.00.09. – Одеса : ОДЕУ, 2006. – 18 с.
192. Штрайт Б. Контроллинг в реализации функций планирования и контроля / Б. Штрайт, Е. Петрик // Бухгалтерський облік і аудит. – 1995. − № 5. – С. 31-35.
193. Штрайт Б. Контроллінг у реалізації інформаційної функції / Б. Штрайт, Е. Петрик // Бухгалтерський облік і аудит. – 1995. − № 7. – С. 35-39.
194. Щукина И. Управленческий учет: особенности, терминология, применение / И. Щукина, И. Якобсон // Бухгалтерский учет. – 2005. − № 3. – С. 29-33.
195. Эддоус М. Методы принятия решений : [пер. с англ.] / М. Эддоус, Р. Стэнсфилд ; под ред. И.И.Елисеевой. – М. : Аудит, ЮНИТИ, 1997. – 590 с.
196. Энтони Р. Учет : ситуации и примеры / Р. Энтони, Дж. Рис. – М. : Финансы и статистика, 1996. – 559 с.
197. Яругова А. Управленческий учет: опыт экономически развитых стран / А. Яругова. – М. : Финансы и статистика, 1991. – 240 с.
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
150
Скачать бесплатно 21072.doc 





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2024. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.