У нас уже
17884
рефератов, курсовых и дипломных работ
Сделать закладку на сайт
Главная
Сделать заказ
Готовые работы
Почему именно мы?
Ценовая политика
Как оплатить?
Подбор персонала
О нас
Творчество авторов
Быстрый переход к готовым работам
Контрольные
Рефераты
Отчеты
Курсовые
Дипломы
Диссертации
Мнение посетителей:
Понравилось
Не понравилось
Книга жалоб
и предложений
Название
ОБЛІК І ВНУТРІШНІЙ АУДИТ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ (НА ПРИКЛАДІ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ)
Количество страниц
211
ВУЗ
КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА
Год сдачи
2008
Содержание
ЗМІСТ
стор.
ВСТУП 4
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ
СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ 10
1.1 Вплив технології і організації молокопереробного виробництва на
побудову обліку та внутрішнього аудиту 10
1.2 Собівартість як економічна категорія та визначення об’єктів
калькулювання 24
1.3 Порівняльна характеристика та порядок вибору методів 41
калькулювання собівартості продукції
Висновки до розділу 1 59
РОЗДІЛ 2. МЕТОДИКА ФОРМУВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ 62
НА МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМТСВАХ
2.1 Загальна структура розрахунку собівартості та її місце в системі калькуляції
на молокопереробних підприємствах 62
2.1.1 Класифікація витрат для потреб бухгалтерського обліку 62
2.1.2 Формування собівартості на молокопереробних підприємствах 73
та її удосконалення
2.1.3 Проблеми обліку витрат за центрами відповідальності на 84
підприємствах молокопереробної галузі
2.2 Сучасні підходи до ціноутворення 100
2.2.1 Особливості формування ціни продажу на молочну продукцію 100
2.2.2 Місце трансфертних цін в управлінні підприємством 111
2.3 Шляхи зниження собівартості продукції 121
Висновки до розділу 2 127
РОЗДІЛ 3. КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ ПОБУДОВИ 129
СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ НА
МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
3.1 Теоретико-методичні аспекти внутрішнього аудиту 129
3.1.1 Поняття і об’єкти внутрішнього аудиту 129
3.1.2 Методичні засади внутрішнього аудиту 139
3.2 Особливості організації внутрішнього аудиту 148
3.3 Механізм організації відділу внутрішнього аудиту на підприємствах 155
молочної переробки
Висновки до розділу 3 173
ВИСНОВКИ 175
ДОДАТКИ 178
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 200
ВСТУП
Актуальність теми дослідження. Результати роботи кожного підприємства значною мірою залежать від системи управління, яка забезпечує економічну самостійність підприємства, його конкурентоспроможність та стійке фінансове становище на ринку. Вирішення проблеми ефективного розвитку та економічного зростання промислових підприємств України можливе завдяки удосконаленню системи управління витратами та собівартістю продукції. У системі управління виробництвом важливе місце має облік витрат на виробництво та калькулювання собівартості продукції. На основі даних про розмір та види витрат працівники управлінського апарату підприємства одержують інформацію про використання ресурсів, унаслідок чого з’являється можливість здійснювати контроль кількісних та якісних показників, регулювати процес виробництва, приймати оптимальні управлінські рішення.
Одним із напрямків удосконалення управління витратами є проведення внутрішнього аудиту собівартості продукції, з допомогою якого виявляються незаконні та нецілеспрямовані витрати. Водночас, подальший розвиток аудиторської діяльності вимагає вирішення питань, пов’язаних з підвищенням його якісного рівня.
Побудова обліку виробничих витрат і вибір методу калькулювання собівартості продукції в значній мірі залежить від особливостей галузі, типу і виду виробництва, характеру його організації і технологічного процесу, різноманітності продукції, що виготовляється, об’єктів калькулювання, структури організації. За цих умов наукові дослідження, що сприяють прискореному розвитку харчової промисловості, є одними з пріоритетних, і тому об’єктом дисертаційної роботи обрана молокопереробна галузь харчової промисловості України.
Вагомий внесок у дослідження проблем обліку та внутрішнього аудиту собівартості продукції зробили вітчизняні та зарубіжні вчені, зокрема: М.С. Пушкар, І.Є. Давидович, Л.М. Чернелевський, В.Ф. Палій, Ю.А. Мішин, Є.А. Аткінсон, К. Друрі, В.М. Добровський, Л.В. Нападовська, М.В. Кужельний, В.В. Сопко, О.А. Петрик, М.Д. Врублевський, В.С. Рудницький, Ю.І. Осадчий, М.І. Бондар.
Проте методичні положення, пов’язані з обліком і внутрішнім аудитом в управлінні собівартістю молокопереробної промисловості, потребують подальшого поглиблення і доповнення. Тому зроблено висновок про необхідність подальшого системного дослідження собівартості продукції цієї галузі. Це обумовило вибір теми дисертації, її мету, завдання та основні напрями дослідження.
Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри обліку підприємницької діяльності ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» за темою «Концепція розвитку обліку, аналізу та аудиту в умовах міжнародної інтеграції», державний реєстраційний номер 0106U004356. Особисто автором розроблено науково-методичні підходи до формування собівартості продукції та побудови системи внутрішнього аудиту на молокопереробних підприємствах, а саме: групування витрат за статтями калькуляції; облік витрат за центрами відповідальності; визначення трансфертної ціни; побудова системи внутрішнього аудиту з метою поліпшення управління.
Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є наукове обґрунтування теоретичних і методичних положень, а також розробка практичних рекомендацій щодо визначення собівартості молокопродукції та побудови системи внутрішнього аудиту для забезпечення її ефективного управління за сучасних умов господарювання та на перспективу.
Для реалізації поставленої мети визначено та вирішено такі основні завдання:
- досліджено сутність економічної категорії «собівартість» та вплив організаційно-технологічних особливостей молокопереробної промисловості на формування цього показника;
- проаналізовано різні методи калькулювання собівартості продукції та оцінено можливість їх застосування для потреб управління;
- удосконалено існуючу класифікацію витрат для прийняття управлінських рішень;
- розроблено пропозиції щодо методики організації обліку за центрами відповідальності;
- обґрунтовано рекомендації щодо використання договірних трансфертних цін на підприємствах молокопереробної галузі;
- розроблено методичні матеріали для організації відділу внутрішнього аудиту підприємств молокопереробної промисловості;
- запропоновано методику проведення внутрішнього аудиту собівартості молокопереробного виробництва.
Об’єкт дослідження – система обліку та внутрішнього аудиту собівартості продукції.
Предметом дослідження є теоретико-методичні та організаційно-практичні аспекти обліку та внутрішнього аудиту формування собівартості продукції на молокопереробних підприємствах.
Методи дослідження. У дисертації використано загальнонаукові та специфічні методи, які дозволяють системно вирішувати проблемні завдання з обраного напрямку дослідження. Теоретичні та прикладні розробки ґрунтуються на використанні наступних методів: діалектичного пізнання – для визначення сутності та змісту собівартості як економічної категорії; методи індукції та дедукції для визначення загальних тенденцій розвитку обліку витрат; методи причинно-наслідкового зв’язку та абстрактно-логічний використовувалися для удосконалення класифікації витрат, встановлення взаємозв’язку методів обліку витрат і калькулювання собівартості; спостереження – для визначення стану обліку на підприємствах молокопереробної промисловості.
Інформаційну базу дослідження складають нормативно-правові акти України, що регламентують облік та внутрішній аудит собівартості продукції, основні положення наукових праць вітчизняних і зарубіжних вчених стосовно досліджуваних питань, статистичні матеріали Держкомстату України, первинні та зведені бухгалтерські документи молокопереробних підприємств, матеріали наукових конференцій, періодичних видань і мережі Internet.
Наукова новизна одержаних результатів полягає в теоретичному обґрунтуванні та практичному вирішенні комплексу питань щодо методики формування собівартості молокопродукції.
У процесі проведеного дослідження отримано результати, яким характерна наукова новизна, зокрема:
вперше:
- запропоновано систему оцінки якості роботи відділу внутрішнього аудиту, яка дає змогу підвищити ступінь довіри до інформації, що надається аудиторами. Зокрема виділено наступні параметри визнання: ефективність, документальність, організаційне та методичне забезпечення.
удосконалено:
- групування витрат на основі теоретичного обґрунтування класифікаційних ознак відповідно до потреб практики управління підприємств молокопереробної галузі, що дозволяє приймати виважені управлінські рішення;
- перелік калькуляційних статей витрат у молокопереробній промисловості для обчислення собівартості, що дозволяє проконтролювати склад витрат та визначити резерви зниження собівартості;
- наукові підходи щодо визначення центрів відповідальності в межах організаційної структури підприємства, що дозволяє впровадити на підприємствах галузі облік витрат за місцями їх виникнення та центрами відповідальності;
- систему внутрішнього аудиту шляхом використання трьохрівневої структури формування відділу, яка підвищує оперативність прийняття управлінських рішень.
набули подальшого розвитку:
- методичні підходи щодо впровадження договірних трансфертних цін, що дає змогу погодити локальні ціни й досягти балансу інтересів на основі двохсторонніх домовленостей структурних підрозділів для підвищення прибутковості кожного підрозділу та підприємства в цілому;
- практичне обґрунтування щодо створення приймальних пунктів для зниження транспортно-заготівельних витрат, що дозволяє зекономити підприємству кожного дня 2000 грн.
Практичне значення одержаних результатів. Наукові результати, отримані на основі проведеного дослідження, знайшли відображення та практичне застосування в діяльності українських підприємств. Розробки автора впроваджено в практику діяльності ЗАТ «Лакталіс-Умань» (Довідка №55 від 15.10.07 р.), ВАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» (Довідка № 1-13 від 05.10.07 р.), ВАТ «Молочноконсервний комбінат» м. Тальне (Довідка № 1-45 від 24.10.07 р.), ТОВ «Теплицький молокозавод» (Довідка №25 від 17.10.07р.) а також використано у навчальному процесі Економічного коледжу ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» (Довідка №01-18/714 від 05.10.07 р.) та ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» (Довідка від 20.11.07 р.) при підготовці навчально-методичного забезпечення з дисципліни «Бухгалтерський облік ІІ» і «Аудит».
Особистий внесок дисертанта. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею, подані до захисту рекомендації та пропозиції розроблені автором особисто й наведені в його наукових працях.
Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації знайшли відображення в наукових статтях, опублікованих у фахових та інших виданнях, а також доповідалися та обговорювалися на: міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток обліку і аудиту як основи інформаційно-аналітичної системи підприємства» (м. Харків, 17-18 листопада 2005 р.); всеукраїнській науково-практичній конференції студентів та молодих вчених «Методика обліку, аналізу і аудиту в контексті світової та вітчизняної практики її вдосконалення» (м. Київ, 27-28 квітня 2005 р.); всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених «Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку України» (м. Дніпропетровськ, 19-20 квітня 2006 р.); ІІІ міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених «Економічний і соціальний розвиток України в XXI столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації» (м. Тернопіль, 23-24 лютого 2006 р.); міжвузівській науково-практичній конференції «Роль і місце фінансово-економічного механізму управління у сфері підприємництва» (м. Київ, квітень 2006 р.).
Публікації. За результатами дисертаційної роботи опубліковано 10 наукових праць загальним обсягом 3,46 друк. арк. З них 5 - у наукових фахових виданнях, 5 – матеріали і тези конференцій.
Список литературы
ВИСНОВКИ
У дисертації наведено теоретичне узагальнення та запропоноване нове вирішення наукового завдання щодо удосконалення методики формування собівартості молокопродукції та побудови системи внутрішнього аудиту. Це дало можливість сформулювати низку висновків теоретичного та прикладного характеру, що забезпечили вирішення завдань дослідження відповідно до поставленої мети:
1. Сучасний етап поглиблення ринкових відносин характеризується реформуванням управління молокопереробними підприємствами. Цей процес зумовлює зміни в обліку та внутрішньому аудиті, метою яких є отримання достовірної інформації для прийняття виважених управлінських рішень. Особливої актуальності для господарюючих суб’єктів в умовах дії ринкових механізмів набувають проблеми спрямовані на зниження собівартості продукції підприємств молокопереробної галузі, підвищення рентабельності виробництва та конкурентоспроможності молокопродукції на товарному ринку.
2. Обґрунтовано необхідність застосування нормативно-попередільного методу калькулювання собівартості молокопродукції, який дає можливість ще до закінчення звітного періоду визначити причини і відповідальних за ці відхилення, а також приймати управлінські рішення з метою зниження виробничої собівартості продукції.
3. Основою організації обліку витрат та калькулювання собівартості молокопродукції продукції є їх класифікація. Узагальнюючи існуючі в економічній літературі ознаки, які покладаються в основу класифікації витрат пропонується здійснювати класифікацію витрат за напрямами їх обліку та за наступними ознаками: для визначення собівартості молокопродукції, для планування і прогнозування, для контролю за витратами, використання якої дає змогу управляти формуванням собівартості продукції, оперативно виявляти в процесі виробництва і реалізації продукції непродуктивні втрати, обчислювати собівартість молокопродуктів і здійснювати контроль витрат за статтями калькуляції, місцями їх виникнення і центрами відповідальності, що дозволить попередити виникнення небажаних втрат.
4. Відповідно до організаційно-технологічних особливостей молокопереробного виробництва пропонується оптимальний склад статей калькуляції, що підвищить аналітичність їх обліку і контролю та оперативність обчислення собівартості молокопродуктів. Враховуючи фактичні дані ЗАТ «Білосвіт-Умань» було доведено, що введення додаткових статей дозволить точно проконтролювати склад витрат та визначити резерви зниження собівартості.
5. Важливим для управління собівартістю продукції є методика і організація обліку за центрами відповідальності, яку розроблено відповідно до організаційно-виробничої структури молокопереробних підприємств. Це дозволяє впровадити на підприємствах галузі облік витрат за місцями їх утворення та центрами відповідальності. При цьому виділено для кожного центру відповідальності синтетичні рахунки та на основі фактичних даних наведені приклади звітів, що направлені менеджерам центру витрат та центру доходу.
6. Важливим показником підвищення ефективності виробництва є зниження собівартості продукції. В роботі розглянуто та підтверджено розрахунками можливість використання існуючих методів зниження собівартості. Крім того, враховуючи наведені методи та особливості молокопереробних підприємств, запропоновано один з можливих шляхів зниження собівартості – це зменшення транспортно-заготівельних витрат за рахунок створення окремих приймальних пунктів під існуючий автомобільний парк.
7. Запропонована методика оцінки якості внутрішнього аудиту дає змогу досягти такої його організації, яка може бути оптимальною як з точки зору методології внутрішнього аудиту, так і у відношенні його економічної ефективності. Процедури контролю якості роботи відділу внутрішнього аудиту повинні базуватися на застосуванні «тестів якості внутрішнього аудиту», які розробляються за кожним параметром визнання, і є єдиною системою, за результатами якої якість відділу внутрішнього аудиту знаходить свою кінцеву оцінку. Підтримка якості роботи відділу на оптимальному рівні є однією із основних обов’язків керівника відділу.
Викладені рекомендації і пропозиції пройшли апробацію на молокопереробних підприємствах України і отримали позитивну оцінку.
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1. Адамс Р. Основы аудита / Пер. с анг. Я.В. Соколов. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 1995. – 398 с.
2. Андрєєв В.Д. Практическое пособие. Справочное пособие. – М.: Экономика, 1994. – 366 с.
3. Аренс А., Лоббек Дж. Аудит / Пер. с анг. Я.В. Соколов. (Серия по бухгалтерскому учету и аудиту). – М.: Финансы и статистика, 1995. - 560 с.
4. Аронова И.А. Управленческий учет. – М.: Бератор - Пресс, 2003. – 176 с.
5. Атамас П.Й. Управлінський облік: навч. посібник для студ. вищих навч. закладів. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. - 440 с.
6. Аткинсон Э.А., Банкер Р.Д., Каплан Р.С., Янг М.С. Управленческий учет. – М. Издательский дом «Вильямс», 2005. – 878 с.
7. Аудит и ревизия. Справочное пособие / А.Л. Бавдей, И.Н. Белый, Н.П. Дробышевский и др.; Под редакцией И.Н. Белого. – Мн: ООО «Мисанта», 1994. – 221 с.
8. Аудит Монтгомери / Ф.Л. Дефлиз, Г.Р. Дженик, В.М. О’Рейли, М.Б. Хирли./ Пер. с англ.. под ред.. Я.В. Соколов. – М.: Аудит ЮНИТИ, 1997. – 542 с.
9. Аудит: Практическое пособие / А.Кузьминский, Н. Кужельний, Е. Петрик и др.; Под ред. А.Кузьминского. – К.: Учетинформ, 1996. – 283 с.
10. Аудит: учебник / под ред. П.В. Черноморда, А.А. Каракова. – М.: Издательство рос. экон. акад., 2003. – 364 с.
11. Аудит: учебник для вузов / под ред. проф. В.И. Подольского. – 3-те изд., перероб. и доп. – М.: ЮНИТИ – ДАНА, Аудит, 2004. – 583 с.
12. Афанасьева И. Формирование цены // Бухгалтерия (прил. к газете «Бизнес»). – 2001. - №29/1 (16 июля). - С. 41-46.
13. Белобжецкий И.А. Бухгалтерский учет и внутренний аудит. – в 2-х частях. – М.: Бухгалтерский учет, 1994. – 128 с.
14. Беренда Н.І. Організація і методика аудиту: курс лекцій для студ. cпец. 7.050106 “Облік і аудит” напряму 0501 “Економіка і підприємництво” всіх форм навч. / Національний університет харчових технологій. – К.: НУХТ, 2004. – 81 с.
15. Білуха М.Т. Курс аудиту: підручник. – К.: Вища школа. – Знання, 1998. – 574с.
16. Білуха М.Т. Теорія фінансово-господарського контролю і аудиту. – К.: Вища школа, 1994. – 364 с.
17. Богомолов А.М. Бухгалтерская экспертиза (словарь-справочник эксперта-бухгалтера). – М.: Издательство ГЕЛАН, 2000. – 264 с.
18. Богомолова А.М., Голощалов Н.А. Внутренний аудит: организация и методика проведения. – М.: “Экзамен”, 2000. – 192 с.
19. Бодюк А.В. Методологічні та нормативно-правові аспекти аудиту підприємницької діяльності: Монографія. – К.: Кондор, 2005. – 356 с.
20. Булгакова С.В. Управленческий учет. – Вононеж: Издательство Вононежского госуд. университета, 2001. – 176 с.
21. Бурцев В. Оценка внутреннего аудита // Аудит и налогообложение. – 2004. - №10. - C.32-34
22. Бурцев В.В. Организация внутреннего аудита // Бухгалтерский учет и аудит. – 2005. - №6. - C.88-96.
23. Бурцев В.В. Организация системы внутреннего контроля коммерческой организации. – М.: «Экзамен», 2000. – 212 с.
24. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський управлінський облік. -2-е вид., перероб. і допов. – Житомир “Рута”, 2002. – 480 с.
25. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський фінансовий облік. -3-е вид., перероб. і допов. – Житомир “Рута”, 2001. – 672 с.
26. Бычкова С.М. Аудиторская деятельность. Теория и практика. (Серия «Учебники для вузов. Специальная литература»). – СПб.: Издательство «Лань», 2000. - 21 с.
27. Вербило О.Ф. Фінансовий та управлінський облік / Національний аграрний університет. – К, 1999. – 112 с.
28. Войтенко Т., Вороная Н. Все об учете затрат на производственном предприятии. – Х.: Фактор, 2005. – 266 с.
29. Врублевський Н.Д. Управленческий учет издержек производства: теория и практика. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 352 с.
30. Высячев В.А. Проблемы и методы управления затратами на бизнес проектах. – Донецк: НОРД Компьютер, 2003. – 132 с.
31. Гарасим П.М., Давидович І.Є., Хомин П.Я. Управлінський облік на підприємстві (методика ведення). Монографія – Тернопіль: Економічна думка, 2001. – 270 с.
32. Гарасим П.М., Журавель Г.П. Фінансовий, управлінський і податковий облік у господарських товариствах: навчальний посібник. – Тернопіль: Економічна думка, 2003. – 480 с.
33. Голов С.Ф. Бухгалтерський облік та фінансова звітність в Україні: навч. – практ посібник. – Дніпропетровськ, ТОВ «Баланс-Клуб», 2001. – 832 с.
34. Голов С.Ф. Управлінський облік: Підручник. – К.: Лібра, 2004. – 704 с.
35. Гончарук Я.А. Аудит: навч. посібник, 2-ге вид., перер. і допов. Л.: Оріяна нова, 2004. – 230 с.
36. Гуцайлюк З.В. Учет и контроль показателей ефективности производства в пищевой промышленности. – М.: агропромиздат, 1985. – 120 с.
37. Давидов Г.М. Аудит: підручник. – К.: Знання, 2004. – 512 с.
38. Давидович І.Є. Управління витратами: навчальний посібник, 2-ге вид., перероб. і доп.. – Тернопіль: Економічна думка, 2004. – 228 с.
39. Даньків Й.Я., Лучко М.Р., Остап’юк М.Я. Бухгалтерський облік у галузях економіки: навчальний посібник. – 2-е вид., випр. і допов. – К.: Знання, 2005. – 229 с.
40. Дерій В.А., Рожелюк В.М. Організаційно-технологічні особливості виробництва та облік витрат // Економіка АПК. – 2000. - №1. - C.61-68.
41. Добикіна Е.К., Ровенська В.В., Рижиков В.С. Управлінський облік в оперативній діяльності підприємства: навч. посібник для студ. вищих навч. закладів. – К.: Слово, 2005. – 272 с.
42. Добровський В.М., Гнилицька Л.В., Коршикова Р.С. Управлінський облік: навчальний посібник. - К.: КНЕУ, 2005. – 278 с.
43. Додж Р. Краткое руководство по стандартам и нормам аудита / Пер. с анг.; предисловие С.А. Стукова. (Аудит: теория и практика). – М.: финансы и статистика; ЮНИТИ, 1992. – 87 с.
44. Дорош Н.І. Аудит: методологія і організація. – К.: Товариство “Знання” КОО, 2001. – 402 с.
45. Друри К. Управленческий и производственный учет: Учебник / Пер. с англ. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2002. – 1017 с.
46. Друри К. Управленческий учет для бизнес-решений: Учебник / Пер. с англ. – М.:ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – 655 с.
47. Ерижев М.К. Развитие методов управления затратами, учета и калькулирования себестоимости // Менеджмент в России и за рубежом. – 2003. - №6. - C.113-115.
48. Ермакова Н.А. Учет затрат по центрам ответственности // Бухгалтерский учет. – 2003. - №16. - C.44-46.
49. Євчук Л.А. Проблеми ринку молокопродуктів // Економіка АПК. – 2002. - №12. - C.100-103.
50. Закон України «Про аудиторську діяльність» від 22.04.1993 р. №3125-ХІІ.
51. Зоріна В.Н., Сеніна Г.В. Формування та калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) в галузях народного господарства: Навчальний посібник.-К: Центр навчальної літератури, 2005.- 240 с.
52. Ивчиков Н.Н. Трансфертне цены в рыночной экономике // Финансовый менеджмент. – 2002. - №2. - C.109-118
53. Каверина О.Д. Управленческий учет: системы, методы, процедуры: Ученик. – М.: Финансы и статистика, 2003. – 352 с.
54. Калькулирование себестоимости в промышленности / под ред. Т.К. Киселева; Запорожский государственный центр научно-технической и экономической информации. – Запорожье, 2004. – 48 с.
55. Камінова С.Р., Данилевська О.Е. Розвиток молокопереробного підкомплексу в Україні // Економіка АПК. – 2002. - №2. - C.27-31.
56. Камышанов П.И. Практическое пособие по аудиту. – М.: ИНФРА, 1996. – 522 с.
57. Карпова Т.П. Управленческий учет: учебник для вузов. – М.: ЮНИТИ, 2001. – 350 с.
58. Касьянова Г.Ю. Управленческий учет по формуле “три в одном”. – М.: Статус-Кво 97, 1999. – 328 с.
59. Керимов В. Э. Управленческий учет: учебник. – 3-е изд., изм. и доп. – М.: Дашков и К, 2004. – 460 с.
60. Кірданов М.Г. Облік і аналіз витрат на виробництво (на прикладі підприємств взуттєвої промисловості України): дис. кандидата екон. наук: 08.06.04 / Київський національний економічний університет. – К. 2002. – 199 с.
61. Кочетов В.А. Управленческий учет: учебное пособие для студ. спец. 7.050.106. “Учет и аудит” / Донецкий гос. университет экономики и торговли им. Туган - Барановского. Кафедра бухгалтерского учета. – Донецк: ДонГУЭТ, 2003. – 170 с.
62. Кужельний М.В., Лінник В.Г. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник. – К.: КНЕУ, 2001. – 334 с.
63. Кузьмінський А.М., Сопко В.В., Завгородній В.П. Організація бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. - К.: “Вища школа”, 1993. – 223 с.
64. Кукукина И.Г. Управленческий учет: учебное пособие для студ. вузов. – М.: Финансы и статистика, 2004. - 400 с.
65. Кулаковська А.П., Піча Ю.В. Організація і методика аудиту: навч. посібник. – 3-є видання. – К.: Каравела, 2006. – 560 с.
66. Лабынцев Н.Б., Шароватова Е.А., Михайленко Р.Г. Управленческий учет и аудит в усвовиях рыночной экономики: научно-практич. пособие / РГЭУ (РИНХ) – Ростов/н/Д, 2001. – 266 с.
67. Лабынцев Н.Т. Управленческий учет и аудит в условиях рыночной экономики. – М.: ПРИОР, 2001. – 264 с.
68. Лабынцев Н.Т., Ковалева О.В. Аудит: теория и практика: учебное пособие. – М.: “Издательство ПРИОР”, 2000. – 208 с.
69. Ластовецький В.О. Бухгалтерський облік виробництва і калькулювання собівартості продукції: практ. посібник / Західноукраїнський економіко-правничий університет. – Чернівці, 2005. – 64 с.
70. Ластовецький В.О. Виробничо-комерційний облік і внутрішньогосподарська (управлінська) звітність за центрами витрат і відповідальності: наук. – практ. посібник. – Чернівці: Місто, 2003. – 156 с.
71. Лень В.С. Управлінський облік: навч. посібник. – 2-ге вид., випр. – К.: Знання-Прес, 2006. – 317 с.
72. Лень В.С. Управлінський облік: навч. посібник. – 2-ге вид., випр. – К.: Знання-Прес, 2003. – 287 с.
73. Лишиленко О.В. Бухгалтерський управлінський облік: навч. посібник для студ. вищих навч. зал./ Академія муніципального управління. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 253 с.
74. Макальская А.К. Внутренний аудит: Учебно-практ. пособие. – М.: Издательство «Дело и Сервис», 2000. – 80 с.
75. Максімова В. Принципова модель внутрішнього аудиту (на прикладі виробничих запасів) // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. - №12. - с.52-55.
76. Мамедова Э.И. Калькулирование себестоимости: метод. пособие. – Запорожье: Полиграф, 2003. – 60 с.
77. Мельничук О.А. Інвентаризація як методичний прийом внутрішнього аудиту // Економіка АПК. – 2003. - №11. - C.86-91.
78. Мишин Ю.А. Управленческий учет: управление затратами и результатами производственной деятельности. – М.: Дело и сервис, 2002. – 176 с.
79. Мостенська Т.Л. Економічний механізм функціонування молочної промисловості України. К.: УДУХТ, 2001. – 328 с.
80. Мякота В. Себестоимость продукции: от выпуска до реализации. – Х.: Фактор, 2002. – 264 с.
81. Нападовська Л.В. Управлінський облік: підручник. - К.: Книга, 2004. – 541 с.
82. Національні стандарти бухгалтерського обліку. - Х: Фактор, 2001. – 264с.
Стоимость доставки работы, в гривнах:
(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50
Найти готовую работу
ЗАКАЗАТЬ
Обратная
связь:
Связаться
Вход для партнеров
Регистрация
Восстановить доступ
Материал для курсовых и дипломных работ
11.10.24
Сучасний документальний театр: новий тип сценічної репрезентації
11.10.24
Вербатім–наративи в контексті сучасної «Нової драми» і документального театру
11.10.24
«Нова драма» в умовах відновлення документалізму в театральній постдраматичній культурі нестабільного типу
Архив материала для курсовых и дипломных работ
Ссылки:
Счетчики:
© 2006-2024. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.