У нас уже 17884 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название РОЗРОБКА МОДЕЛІ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ
Количество страниц 184
ВУЗ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Год сдачи 2010
Бесплатно скачать 21186.doc 
Содержание ЗМІСТ

ВСТУП 3
РОЗДІЛ 1 10
ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ 10
1.1. Концептуальна основа управлінського обліку на підприємствах готельного бізнесу 10
1.2. Економічна сутність витрат в готелях 36
1.3. Класифікація витрат у готелях 52
Висновки до розділу 1. 66
РОЗДІЛ 2 68
МОДЕЛЬ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ 68
2.1. Методологія створення моделі управлінського обліку в готелях 68
2.2. Бюджетування витрат, доходів та результатів діяльності готелів 84
2.3. Калькулювання собівартості послуг підприємств готельного бізнесу 96
Висновки до розділу 2. 122
РОЗДІЛ 3 124
ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЇ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ В АНАЛІЗІ ВИТРАТ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ 124
3.1. Формування інформаційної бази, види та методи маржинального аналізу витрат 124
3.2. Аналіз взаємозв’язку витрат, обсягу продажу і прибутку 130
3.3. Методика аналізу витрат для прийняття управлінських рішень 150
Висновки до розділу 3 160
ВИСНОВКИ 162
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 165
ДОДАТКИ 184




ВСТУП

Актуальність теми. Система управління підприємством може ефективно функціонувати лише за умови належного інформаційного забезпечення. Облік є основною частиною інформаційної системи підприємства, забезпечуючи більшість всього обсягу інформації фінансового характеру.
Організація та розвиток управлінського обліку, а також проблеми обліку й аналізу витрат і калькулювання собівартості продукції, знайшли висвітлення у працях українських науковців – Ф.Ф. Бутинця, А. М.Герасимовича, С. Ф. Голова, З. В. Гуцайлюка, В.І. Єфіменка, Є. В. Мниха, В.С. Леня, А. В. Озеран, Л. В. Нападовської, М. С. Пушкаря, В. В.Сопка, М. Г. Чумаченка та інших, а також зарубіжних вчених – К. Друрі, Т. Скоуна, Дж. Фостера, Ч. Хорнгрена, А. Яругової, Р. Ентоні, Дж. Ріса, Дж. Шима, Дж. Сігела, Я. В. Соколова, В. Ф. Палія, А. Д. Шеремета, С.А. Стукова, В. Б. Івашкевича, Т. П. Карпової та багатьох інших.
Проте питання управлінського обліку й аналізу витрат у готелях вимагають додаткового дослідження, оскільки напрацювання названих вчених стосуються, в основному, виробничих підприємств, а готельний бізнес відноситься до соціальної сфери і відзначається специфікою господарської діяльності. За період з 1970 р. І до наших днів питання обліку на підприємствах готельного бізнесу розглядали С. Я. Король, З. А. Балченко та інші автори.
Нормативно-правовими актами з фінансового обліку не передбачено жодних винятків у методиці обліку для підприємств, які здійснюють свою діяльність у готельній сфері, тому для відображення господарських операцій, пов’язаних з цим видом діяльності, підприємствам слід керуватися єдиними методологічними основами обліку з урахуванням специфіки готелів.
Варіанти системи управлінського обліку, які описані у працях багатьох зарубіжних економістів не можуть повною мірою задовольнити вимоги оперативного менеджменту, оскільки не враховують специфіки функціонування управлінського обліку у вітчизняних обліково-інформаційних системах. Крім того, вітчизняні концепції управління, що орієнтовані на споживачів інформації, ставлять дещо інші завдання і пріоритети перед управлінським обліком. Ці пріоритети детально розроблялися українською і російською бухгалтерськими школами у 70-90-х роках ХХ століття. Автор пропонує впроваджувати на українських підприємствах модель обліку, яка б враховувала основні досягнення зарубіжних методик з використанням позитивного досвіду вітчизняних вчених. Враховуючи те, що концепція управлінського обліку є найменш розробленою у сфері послуг в цілому і готельному бізнесі зокрема, автор зосереджує увагу на дослідженні саме цієї підсистеми.
Дослідження автора свідчать про те, що готельний бізнес являє собою сферу людської діяльності, яка переживатиме бурхливий розвиток у найближчі роки, оскільки є основою туристичної галузі. Розвиток внутрішнього та міжнародного туризму значною мірою пов’язаний з рівнем матеріально-технічної бази туристичних підприємств, розгалуженістю та різноманітністю їх мережі, якістю та обсягом послуг, пропонованих готельним господарством. Готельні господарства виконують одну з основних функцій у сфері обслуговування туристів – забезпечують їх житлом і побутовими послугами під час подорожі, відпочинку та інших цілей (ділові поїздки, паломництво, екстремальні види спорту, спелеологія, пізнавальний туризм тощо).
Необхідною умовою для ефективної діяльності готелю є раціональна організація обліку, який відіграє роль джерела інформації про господарську і фінансову діяльність і, зокрема, управлінського обліку, що дає інформацію для прийняття управлінських рішень в реальному масштабі часу.
Актуальність наведених вище проблем та необхідність формування системи обліку витрат в готелях обумовили вибір теми дисертаційної роботи, мету, завдання і основні напрями дослідження.
Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт тернопільського національного економічного університету і належить до бюджетних тем „методологічні аспекти удосконалення системи бухгалтерського обліку в україні” (№ державної реєстрації 0101u003410) та „формування інтелектуальної системи обліку для ринкового середовища” (№ державної реєстрації 0106u000524). Внесок автора полягає у теоретичному обґрунтуванні основних рис системи управлінського обліку та розробці пропозицій щодо її впровадження на підприємствах готельного бізнесу україни.
Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретико-методологічних основ управлінського обліку та маржинального аналізу на підприємствах готельного бізнесу.
Відповідно до визначеної мети дослідження в дисертації передбачено вирішення таких завдань:
 теоретично дослідити концептуальну основу та еволюцію управлінського обліку в системі управління;
 визначити критерії класифікації витрат та особливості їх застосування в обліку підприємств готельного бізнесу;
 розробити модель управлінського обліку та визначити його роль в управлінні готелями;
 розробити методику збору і обробки даних про витрати, доходи і фінансові результати для відображення їх в обліку в розрізі центрів витрат;
 запропонувати методи контролю та управління витратами готелю на основі бюджетного планування;
 визначити теоретичні основи та розробити методику аналізу витрат, доходів та фінансових результатів і застосування її на підприємствах готельного бізнесу;
 вдосконалити методику аналізу взаємозв’язку „витрати-обсяг-прибуток” для прийняття управлінських рішень і визначити шляхи її застосування в готельній діяльності.
Об’єктом дослідження є господарська діяльність готельних підприємств україни, підвищення її ефективності на основі отримання, аналізу та використання інформаційних ресурсів обліково-аналітичної системи.
Предметом дослідження обрано теоретико-методологічні та організаційно-практичні аспекти формування управлінського обліку та аналізу витрат, доходів та фінансових результатів у готелях.
Методи дослідження. У процесі дослідження автором застосовувалися такі методи:
- індукції та дедукції – для визначення загальних тенденцій розвитку управлінського обліку;
- теоретичного узагальнення і порівняння – для розкриття сутності та змісту витрат як економічної категорії;
- причинно-наслідкового зв’язку та абстрактно-логічний – для удосконалення класифікації витрат, встановлення взаємозв’язку методів обліку витрат та калькулювання;
- спостереження – для визначення стану обліку на підприємствах готельного бізнесу.
Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці моделі управлінського обліку та методики аналізу операційної діяльності готельних послуг. Наукові результати, що одержані автором і виносяться на захист, полягають у наступному:
вперше:
• розроблено модель управлінського обліку для підприємств готельного бізнесу, яка дозволяє здійснити оперативне управління підприємством в реальному часі на основі формування інформації про господарську діяльність;
• запропоновано схему взаємозв’язку операційного та фінансового бюджетів готельних господарств, яка дає можливість здійснити сегментацію діяльності та забезпечити ефективне управління доходами і витратами центрів витрат та сфер відповідальності. реалізація вказаних пропозицій разом із застосуванням методики маржинального аналізу, адаптованого до специфіки діяльності готелів, дозволить нейтралізувати появу негативних відхилень від запланованих показників бюджетів і забезпечити ефективність окремих сегментів операційної діяльності;
удосконалено:
• класифікацію витрат і доходів операційної діяльності готелю на основі ієрархічної системи класифікаційних критеріїв з метою задоволення завдань управління;
• метод обліку витрат на виробництво та реалізацію послуг за центрами витрат, адаптований до умов готельного бізнесу, що дозволить підвищити ефективність управлінських рішень;
отримали подальший розвиток:
• теоретичні та практичні аспекти становлення управлінського обліку в умовах реформування обліку в цілому, зокрема досліджено взаємозв’язок управлінського обліку з теорією управління, зміни факторів зовнішнього та внутрішнього середовища, маржинальний дохід, що дає можливість прогнозувати розвиток підприємства у майбутньому;
• методика розрахунку виробничої та маржинальної собівартості готельних послуг на основі використання запропонованих автором форм аналітичних відомостей із зазначенням термінів їх подання та відповідальних осіб, що забезпечують розрахунок собівартості готельних послуг за центрами витрат, статтями калькуляції та видами номерів;
• методика обліку прямих витрат за калькуляційними одиницями на основі системи коефіцієнтів якості послуг, що дозволяє здійснити розрахунок собівартості готельних послуг за центрами витрат, сферами відповідальності, статтями калькуляції та елементами витрат і забезпечує функціонування одного із принципів пропонованої моделі обліку - враховувати не тільки кількісну, а й якісну сторону досліджуваних об’єктів.
Практичне значення одержаних результатів полягає у спрямуванні зусиль економічних служб на вдосконалення організації і методики управлінського обліку та аналізу витрат готельної сфери, калькулювання собівартості готельних послуг з використанням сучасних інформаційних технологій в управлінні підприємствами. Впровадження розроблених рекомендацій сприятиме зниженню рівня витрат у результаті посилення контролю за ними у центрах витрат, розрахунку фінансових результатів та оптимізації цінової політики. Застосування запропонованих форм і методів організації обліку дозволить підняти на якісно вищий рівень процес отримання, обробки та використання економічної інформації для обґрунтування управлінських рішень, що сприятиме підвищенню ефективності діяльності готелю.
Результати дослідження та пропозиції автора, викладені у дисертаційній роботі, пройшли апробацію та прийняті до впровадження у ват „готельний комплекс „братислава” (м. Київ) (довідка № 01-136 від 14 квітня 2006 р.), на дп „стар” (довідка № 5308/01-2 від 12 липня 2006 р.), пп „крок” (довідка № 16 від 29 березня 2006 р.), у мукачівському дочірньому підприємстві „лікувальний спортивно-оздоровчий комплекс „латориця” (довідка №61 від 20 вересня 2006 р.), у навчальний процес у мукачівському технологічному інституті [дисципліни „управлінський облік”, „контролінг” та „облік у галузях економіки” (довідка № 1037 від 22 червня 2006 р.)].
Особистий внесок здобувача одержані наукові результати дослідження є особистими розробками автора. Їх використання у практичній діяльності готелів дасть змогу удосконалити методику управлінського обліку та аналізу діяльності готелю. Опубліковані наукові праці з питань дисертаційного дослідження містять ідеї і положення, які є результатом особистих здобутків дисертанта.
Апробація результатів дисертаційного дослідження. Основні положення дисертації доповідалися й обговорювалися на таких конференціях та засіданнях круглого столу:
 Міжнародній міжвузівській науково-практичній конференції “Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства” (21 – 22 жовтня 2004 р., смт. Воловець);
 І Всеукраїнській науково-практичній конференції "Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю" (20 – 22 листопада 2002 р., м. Черкаси);
 Республіканській науково-практичній конференції “Роль національних стандартів обліку в інтеграційному процесі України у світовий економічний простір” (24 – 25 жовтня 2002 р., м. Мукачево);
 Міжнародній науково-практичній конференції “Удосконалення інформаційного середовища прийняття рішень в обліку, аналізі та аудиті” (15 – 16 вересня 2005р., м. Мукачево);
 Міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми та перспективи розвитку обліку, аналізу, контролю і аудиту у сфері надання послуг" (24 – 25 січня 2006 р., м. Тернопіль);
 Міжнародній науково-практичній конференції "Відтворення господарського комплексу регіону: методологія, механізми, інструментарій" (22 – 23 лютого 2007 р., м. Чернівці);
 ХІІ Міжнародній науково-практичній конференції "ХХІ століття: Наука. Технології. Освіта" (31 травня – 1 червня 2007р., м. Мукачево).
Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 17 наукових праць, загальний обсяг яких 6,7 друк. Аркуша, в тому числі 6 у фахових виданнях.
Список литературы ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і практичне вирішення проблеми управлінського обліку та маржинального аналізу витрат у готелях. Проблема полягає в розробці і впровадженні моделі обліку й аналізу витрат на виробництво, яка забезпечує одержання інформації, необхідної і для складання фінансової звітності, і для оцінки варіантів поточних управлінських рішень.
Проведене дослідження обліку і аналізу витрат щодо надання послуг на прикладі підприємств готельного бізнесу дозволяє зробити такі висновки:
1. Застосування методу історичної діалектики дозволяє згрупувати в єдину цілісну систему взаємообумовленості розвитку управлінських та облікових теорій, організаційних форм підприємницької діяльності, технічних та технологічних аспектів, що дає можливість виділення спільних рис такого взаємозв’язку, класифікації чинників, які спонукали еволюційність розвитку управлінського обліку. В кінцевому випадку це дозволяє будувати моделі управлінського обліку майбутнього.
2. Ефективна взаємодія управлінського та фінансового обліку, як елементів єдиної інформаційної системи готелю, досягається на основі комплексного використання первинної інформації, єдності норм і нормативів, а також єдності нормативно-довідкової інформації.
3. Для прийняття ефективних управлінських рішень на основі інформації управлінського обліку найбільшого значення набуває проведення групувань за елементами і статтями витрат, за місцями виникнення витрат та сферами відповідальності, за характером витрат. Для обрахування собівартості послуг готельного господарства необхідно використовувати специфічну номенклатуру статей витрат і спеціальні регістри їх обліку.
4. Визначено, що модель управлінського обліку в готелях залежить від внутрішніх і зовнішніх чинників. До зовнішніх чинників відносять регіон розташування готелю, платоспроможність населення, а до внутрішніх – категорія готелю, кваліфікація і чисельність персоналу та перелік послуг, які він пропонує. Трансформація внутрішніх чинників у завдання управлінського обліку дозволить конкретизувати елементи такої моделі у вигляді схеми розподілу та визначення сфер відповідальності, розробки системи бюджетування доходів, витрат та процесів, розробки первинної документації, створення облікової політики підприємств, вибору методів групування витрат та калькулювання собівартості послуг за основними видами їх надання.
5. Доведена ефективність підходу щодо впровадження концепції бюджетування витрат і доходів за різними сегментами діяльності готелю, реалізація якої в поєднанні з методикою маржинального аналізу дозволить проводити більш гнучку політику управління економічними складовими фінансових результатів. Визначено, що головну увагу слід приділяти розробці бюджетів як у розрізі видів діяльності, так і окремих елементів доходів та витрат, зокрема, бюджету реалізації, бюджету надання основних готельних послуг, бюджету утримання допоміжних споруд, бюджету прямих трудових та матеріальних витрат і загальновиробничих витрат.
6. Вибір методу обліку витрат і калькулювання собівартості послуг повинен залежати від завдань, які стоять перед системою управління підприємством. Дослідження засвідчили , що в готельному господарстві найбільш ефективним є застосування елементів нормативного методу обліку витрат у поєднанні із «директ-костингом», що дозволяє проводити ефективну політику ціноутворення, а також виявляти резерви збільшення маржинального доходу. Проте на підприємствах малого бізнесу виправданим є застосування простого методу калькулювання в комбінації з елементами нормативного, за елементами витрат.
7. Однією з найбільш важливих складових моделі управлінського обліку є система внутрішньогосподарської звітності. Виходячи з цього, автором розроблені форми, пов’язані із реалізацією як стратегічних завдань такої моделі (річні та місячні бюджети всіх рівнів, прогноз грошових потоків), так і оперативних ( табелі використання номерного фонду, відомості зведеного обліку виробничих витрат за різними напрямками). Розробка системи внутрішньогосподарської звітності із зазначенням термінів складання та відповідальних осіб дозволить посилити контрольну функцію управлінського обліку як у виявленні фактичних відхилень від складених бюджетів, так і негативних тенденцій у появі таких відхилень в майбутньому.
8. Аналіз витрат на виробництво на основі їх поділу на змінні та постійні (маржинальний аналіз) є важливою складовою процесу управління підприємством в ринковій економіці. Він надає можливість визначати величину прибутку підприємства при змінах рівня витрат на виробництво, обсягу та ціни продажу, оцінювати варіанти короткострокових управлінських рішень і обирати той, який забезпечить найбільшу прибутковість. Отже, маржинальний аналіз витрат є способом прогнозування наслідків короткострокових управлінських рішень і тому він має бути впроваджений в практику роботи підприємств.





СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Агафонова Л. Г., Агафонова О. Є. Туризм, готельний та ресторанний бізнес: Ціноутворення, конкуренція, державне регулювання: Навч. посібник. – К.: Знання України, 2002. – 358 с.
2. Агеева О. А. Туристические фирмы и гостинницы, бухгалтерский учет и налогообложение. – М.: Современная экономика и право, 2000. – 184 с.
3. Аксененко А. Ф. Нормативный метод учета в промышленности: теория, практика и перспективы развития. – М.: Финансы и статистика, 1987. – 123 с.
4. Балченко З. А., Балченко І. В., Балченко С. О. Облік реалізації готельних послуг за новим планом рахунків. // Все про бухгалтерський облік. – 2000. – № 99. – с. 10 – 15.
5. Басманов И. А. Калькулирование себестоимости промышленной продукции. – Минск, 1973. – 161 с.
6. Басманов И. А. Теоретические основы учета и калькулирования себестоимости промышленной продукции. – М.: Финансы, 1970. – 167 с.
7. Безруких П. С., Кашаев А. Н., Комиссарова И. П. Учет затрат и калькулирование в промышленности. – М.: Финансы и статистика, 1989. – 223 с.
8. Белоусова І. Проблеми впровадження управлінського обліку на підприємствах.// Бухгалтерський облік і аудит. - 2005. - № 5. С. 3034.
9. Белоусова І. Роль управлінського обліку в підвищенні ефективності виробництва.// Бухгалтерський облік і аудит. - 2005.- № 4. С. 4447.
10. Бланк И. А. Словарь-справочник финансового менеджера. – К.: „Ника-центр”, 1998. – 480 с.
11. Бланк И. А. Управление прибылью.  К.: Ника-Центр, 1998. – 544 с.
12. Бойцова М., Пироженко О., Кузнецов В. Все об учете и организации гостиничного бизнеса. — 2-е изд., перераб. и доп. — Х. : Издательский дом "Фактор", 2007. — 256с.
13. Большой бухгалтерский словарь / Под ред. А. Н. Азрилияна. – М.: Институт новой экономики, 1999. – 574 с.
14. Бородкин А. Внутрихозяйственный (управленческий) учет: концепция и организация // Бухгалтерский учет и аудит– 2001. - № 2.– С. 45 – 53.
15. Бородкин А. С. Моделирование учета производственных расходов //Бухгалтерский учет. – 1973. - № 11. – с. 28 – 32.
16. Бородкин А. С. Учет издержек производства в системе хозяйственного расчета. – К.: Вища школа, 1975. – 232 с.
17. Бороненкова С.А. Управленческий анализ: Учеб. пособие. – М.: Финансы и статистика, 2003. – 384 с.
18. Бугаенко В. С., Бречко Г. Г., Манучарова Н. Д. Готельне господарство. – К.: Будівельник, 1967. – 257 с.
19. Бутинець Ф. Ф., Давидюк Т. В. та ін. Бухгалтерський управлінський облік: Підручник. – Житомир: ПП “Рута”, 2002. – 480 с.
20. Бухгалтерский словарь. – 2-е изд., доп. – М.: Финансы и статистика, 1996. – 208 с.
21. Бюллетень иностранной коммерческой информации. – 1999. – № 5. – С. 21.
22. Васильев Д. Г. Бухгалтерский учет в сельском хозяйстве с основами учета в других отраслях народного хозяйства. – М.: Колос, 1970. – 206 с.
23. Великий тлумачний словник української мови // Укладач і гол. ред. В. Т. Бусел. – К.: Ірпінь: ВТФ „Перун”, 2004. – 1440 с.
24. Вимоги до готелів різних категорій.// Новости турбизнеса. 2005.  № 3.  С. 6  10
25. Виноградская А. Развитие туристического бизнеса в Украине // БизнесИнформ. – 1999. – № 910. – С. 3739.
26. Внешнеэкономический словарь / Под ред. И. П. Фаминского. – М.: ИНФРАМ, 2000. – 512 с.
27. ВТО. Мировой гостиничный бизнес тенденции последних десятилетий // Ресторанный и гостиничный бизнес.  2004. №3. С.1833.
28. Гарасим П. М., Журавель Г. П., Хомин П. Я. Фінансовий, управлінський і податковий облік у господарських товариствах (ВАТ, ЗАТ, ТОВ, ПОП, ПАП): Навч. посіб.  Тернопіль: Економічна думка, 2003.  480с.
29. Гарасим П. М., Давидович І. Є., Хомин П. Я. Управлінський облік на підприємстві (методика ведення): Монографія. – Тернопіль: Економічна думка, 2001. – 270 с.
30. Гарифулин К. М. Учет и калькулирование в АСУ себестоимости продукции. Казань: Издательство Казанского университета, 1986. – 228с.
31. Гарифуллина Ф.С. Методологические вопросы производственного учета и калькулирования в швейной промышленности // Вопросы совершенствования бухгалтерского учета и экономического анализа. – Ярославль, 1985. – С. 3235.
32. Гаррисон Р. Управленческий учет – перспектива. // Контроллинг. 1992.  №3.  С. 70  89.
33. Герасимович І. А. Управлінський облік і функціонально-вартісний аналіз технологічних затрат (на прикладі плодоовочепереробних підприємств України): Автореф. дис. канд. екон. наук: 08.06.04 / Київський національний економічний ун-т. — К., 2000. — 17с.
34. Гильде Э. К. Модели организации нормативного учета в промышленности. – М.: Финансы, 1970.
35. Годердзишвили И. К. Классификация затрат в сельскохозяйственных предприятиях.  Тезисы Всесоюзной конференции „Совершенствование учета затрат и калькуляция себестоимости сельскохозяйственной продукции”. М.: 1986. – с. 38.
36. Голов С. Ф., Костюченко В. М. Бухгалтерський облік за міжнародними стандартами: приклади та коментарі: Практ. посібник для бухгалтерів та аудиторів акціонерних товариств та учасників фондового ринку  К.: Лібра, 2001.  840с.
37. Голов С. Ф.Управлінський облік. – К.: Лібра, 2003. – 704 с.
38. Гостурадминистрация Украины. Анализ динамики и основные тенденции развития туризма в Украине.// Ресторанный и гостиничный бизнес.  2004.  № 3. С. 4851.
39. Гранильщиков Ю. В. Проектирование объектов туристического назначения (гостиничное учреждение). – М.: Турист, 1982.
40. Гуцайлюк З. В. Учет и контроль в управлении эффективностью производства: Автореф. дис. докт. экон. наук: 08.06.04. – Тернополь, 1992. – 31 с.
41. Державний класифікатор України (Класифікація видів економічної діяльності ГК 009-96): Затверджений Наказом Держстандарту України від 22 жовтня 1996 р. № 441. К., 1996.
42. Державні стандарти України. Туристсько-екскурсійне обслуговування. Вимоги до готелів. ДСТ 28 681.4-95
43. Дмитриев М. В. Бухгалтерский учет и анализ хозяйственной деятельности промышленных предприятий. – М.: Экономика, 1975. – 138 с.
44. Добровський В. М., Гнилицька Л. В., Коршикова Р. С. Управлінський облік: Навч. посібник. — К. : КНЕУ, 2005. — 278с.
45. Друри К. Введение в управленческий и производственный учет: Пер. с англ. / Под ред. С. А. Табалиной. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 1997. – 560 с.
46. Економічний аналіз: Навч.-метод. посібник для студ. напрямку підготовки "Економіка і підприємництво" всіх форм навчання / Тернопільська академія народного господарства. Кафедра економічного аналізу / С.І. Шкарабан (уклад.). — 2. вид., перероб. і доп. — Т. : ТАНГ, 2004.
47. Ефремова А. В. Аналитические возможности системы управленческого учета „директ-костинг”. // Все для бухгалтера.  №13 (67), 2001. – с. 15–22.
48. Житний П. Принципи формування облікової політики // Бухгалтерський облік і аудит.  2005.  № 4 – 2528 с.
49. Завгородный В.П. Учёт затрат и калькулирования себестоимости продукции в условиях распределённой системы обработки даных: Дис. канд. экон. наук. – К., 1992. – 206 с.
50. Загородній А. Управлінський облік як система інформаційного забезпечення управлінських рішень./ А. Загородній, Г. Партин // Бухгалтерський облік і аудит.  2004.  №7.  С.3537
51. Загородній А. Г., Вознюк Г. Л., Смовженко Т. С. Фінансовий словник. – 2-ге вид., випр. та доп. – Львів: Вид-во „Центр Європи”, 1997. – 576 с.
52. Залюбинская Л., Илюченко А. Особенности сертификации гостиниц города Одессы. // Гостиничный и ресторанный бизнес.  2001.  №1 (4). – с. 3941.
53. Зоріна В. Н., Сеніна Г. В. Формування та калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) в галузях народного господарства: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 240 с.
54. Ивашкевич В.Б. Организация бухгалтерского учета с применением ЭВМ. – М.: Финансы и статистика, 1988.
55. Ивашкевич В.Б. Проблемы учета и калькулирования себестоимости продукции. – М.: Финансы, 1974. – 160 с.
56. Индукаев В.П. Организация оперативного учета и контроля издержек производства. – М.: Финансы и статистика, 1986. – 143 с.
57. Іванова Л.С. Оцінка та вдосконалення маркетингу послуг на підприємствах готельного господарства: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.02 / Львівська комерційна академія. – Л., 1997. – 190 с.
58. Інструкція про умови і правила провадження підприємницької діяльності, пов’язаної з організацією іноземного та зарубіжного туризму (ліцензійні умови), та контроль за їх дотриманням, затв. Наказом Ліцензійної палати України та Державного комітету України по туризму від 12.01.99 р. № 5/1 (Із змінами і доповненнями) //Офіційний вісник України: Зб. актів законодавства / М-во юстиції України. – К., 1999. – № 5. - ст.181- С.102-113.
59. Кабушкин Н.И. Менеджмент туризма: Учеб.-практ. пособие. М.: Ин-т дистанц. образования МЭСИ, 2001– 430 с.
60. Калькуляция себестоимости в промышленности: Учебник / Под ред. проф. А.Ш.Маргулиса. – М.: Финансы, 1982. – 288 с.
61. Калькуляция себестоимости в промышленности: Учебное пособие / В.А.Белобородов, А.П.Чечета, В.Т.Слабинский и др. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Финансы и статистика, 1989. – 279 с.
62. Карпова Т.П. Основы управленческого учета: Учеб. пособие. – М.: Инфра-М, 1997. – 392 с.
63. Карпова Т.П. Управленческий учет: Учебник для вузов. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 1998. – 380 с.
64. Касьянова Г.Ю., Колесников С.Н. Управленческий учет по формуле „три в одном”. – М.: „Статус-кво 97”, 1999. – 224 с.
65. Керимов В.Э., Крятов М.С., Епифанов А.А. Система учета “Стандарт-кост”: Лекция. – М.: Маркетинг. – М.: МУПК, 2001.– 30 с.
66. Керимов В.Э., Сухов Р.А. Производственный учет в туристских организациях: Учебно-практическое пособие. – М.: Издательский Дом “Дашков и К”, 2000. – 99 с.
67. Кислиця Н.Г. Управлінський облік: реальність і тенденції розвитку. //Фінанси України. - №1, 2000. - с. 47-51
68. Коган Т.Л., Бабуцкий П.Я. Экономика, организация и планирование гостиничного хозяйства: Учебное пособие для техникумов гостиничного хозяйства. – К.: Вища школа, 1980. – 232 с.
69. Козырева Т.В. Учет издержек в туризме: Учеб. пособие. – М.: Финансы и статистика, 2001. – 224 с.: ил.
70. Кондраков Н.П. Бухгалтерский учет: Учебное пособие. – М.: Инфра-М, 2001. – 634 с.
71. Кондраков Н.П. Эккаунтинг для менеджеров. Бухгалтерский учет и финансово-экономический анализ. Учебное пособие. – М.: Дело, 1998. – с. 135.
72. Король С. Я. Бухгалтерський облік у готельному господарстві: Навч. посібник / Київський національний торговельно-економічний ун-т. — К. : КНТЕУ, 2005. — 354с.
73. Король С.Я. Облік в управлінні основною діяльністю готелю: Дис. канд. екон. наук: 08.06.04. — К., 2002. — 283 с.
74. Корягін М. Система управлінського обліку (її використання на кондитерських підприємствах України). // Бухгалтерський облік і аудит. – 2000. - №9 – с.57-59.
75. Костюк П.А. Бухгалтерский словарь. – Мн.: “Вышэйш. школа”, 1971. – 160 с.
76. Костякова А.А. Управлінський облік в інформаційній системі управління витратами.// Економіка АПК.- 2004.- 7.- С.107-110
77. Котлер Ф. и др. Маркетинг: Гостеприимство, туризм. – М.: ЮНИТИ, 1998. – 787 с.
78. Красий С.А. Краткий бухгалтерский словарь-справочник. – Херсон: Книжно-газетное издательство, 1960. – 124 с.
79. Кубишкин Н.И., Бондаренко Г.А. Менеджмент гостиниц и ресторанов: Учебн. Пособие. – Мн.: ООО «Новое знание», 2000. – 216 с.
80. Кузнецова Н.М. Основи економіки готельного та ресторанного господарства. Навчальний посібник. – К.: Федерація профспілок України. Інститут туризму, 1997. – 173 с.
81. Ламыкин И.А. Исчисление и анализ себестоимости сельскохозяйственной продукции. – М.: Экономика, 1972. – с. 26.
82. Ластовецький В. О. Виробничо-комерційний облік і внутрішньогосподарська (управлінська) звітність за центрами витрат і відповідальності: Наук.-практ. посібник /Економіко-правничий ін-т м. Чернівців. — Чернівці : Місто, 2003. — 154с.
83. Ластовецький В.О., Попович В.І. та ін. Організація обліку за національними стандартами: коментарі та приклади / Посібник для студентів / За ред. проф. Ластовецького В.О. – Ужгород: ПоліПрінт, 2007. – 260 с.
84. Лень В.С. Управлінський облік: Навч. посібник. — 2.вид., випр. — К. : Знання-Прес, 2006. — 317с.
85. Лесник А., Смирнова М. Что такое менеджмент доходов? // ОТЕЛЬ-HOTEL. – 2001. - №4. - с.21-26.
86. Лидеры мировой гостиничной индустрии.// Ресторанный и гостиничный бизнес.- 2005.- 3.- С.78-79
87. Лучко М.Р., Мариновська В.М. Основи управлінського обліку в зарубіжних країнах. – Т.: "Економічна думка", 1995. – 23 с.
88. Майер Э. Контролинг как система мышления и управления: Пер. с нем. Ю.Г.Жукова и С.Н.Зайцева / Под ред. С.А.Николаевой. – М.: Финансы и статистика, 1993. – с.44
89. Малафеева Н. Стратегическое планирование гостиничной деятельности.// Ресторанный и гостиничный бизнес.- 2004.- 3.- С.42-44
90. Маргулис А.Ш. Бухгалтерский учет в отраслях народного хозяйства. – М.: Финансы, 1973. – 456 с.
91. Марущак Т. Стратегия организационных изменений в современных гостиницах.// Ресторанный и гостиничный бизнес.- 2005.- 3.- С.42-46
92. Марущак Т.П. Управління підприємствами готельного господарства різних форм господарювання. Автореф. дис. канд. екон. наук: 08.06.02 / Київ. нац. торг.-екон. ун-т. – К.: 2002. – 168 с.
93. Мацкевичюс И.С. Анализ калькулирования себестоимости продукции в странах СЭВ. – М.: Финансы, 1977. – 112с.
94. Мацкевичюс И.С. Себестоимость промышленной продукции. – Вильнюс: ВГУ, 1978. – 114 с.
95. Мельник О.П. Удосконалення управління готельним господарством. . Автореф. дис.... канд.екон.наук: 08.06.02./ КДТЕУ. – К.: 1998. – 170 с.
96. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості. Затверджені наказом Державного комітету промислової політики України від 2 лютого 2001 р. № 47
97. Методичні рекомендації по плануванню, обліку й калькулюванню собівартості робіт (послуг) на підприємствах та в організаціях житлово-комунального господарства, затверджені наказом Держбуду від 06.03.2002р. №47
98. Мех Л. Порядок документального оформлення , обліку і оподаткування готельних послуг. //Галицькі контракти. - 2001. - № 24 – с.21-29
99. Миддлтон Д. Бухгалтерский учет и принятие управленческих решений. Пер. с англ.; Под ред. И.И. Елисеевой. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 1997. – с. 184.
100. Мних Є.В., Ференц І.Д. Економічний аналіз: [Навч. посіб.]. — Л. : Армія України, 2000. — 144с.
101. Мних М.В. Планування діяльності підприємства в сучасних економічних умовах: Навч. посібник для студ. вузів / Академія муніципального управління. — К. : Знання України, 2004. — 92с.
102. Морозова Н.И. Управленческий учет: Учебное пособие. – Волгоград: 2001. – 90 с.
103. Мюллендорф Р., Карренбуэр М. Производственный учет. Снижение и контроль издержек. Обеспечение их рациональной структуры: Пер. с немецкого М.И.Корсакова. – М.: ЗАО «ФБК - ПРЕСС», 1996. – с. 100
104. Мягков Є. Бюджетування на промисловому підприємстві: досвід ВАТ "Дніпроспецсталь"./ Є.Мягков, С.Кийко, В.Баликін// Бухгалтерський облік і аудит.- 2006.- 3.- С.23-31
105. Нападовська Л. Управлінський облік: суть, значення та рекомендації щодо його використання в практичній діяльності вітчизняних підприємств.// Бухгалтерський облік і аудит.- 2005.- 9.- С.50-62
106. Нападовська Л.В. Методологічні засади управлінського обліку // Бухгалтерський облік і аудит. – 2004. - №4. – С. 26 – 30.
107. Нападовська Л.В. Управлінський облік в системі гірничорудних підприємств: Автореф. дис... д- ра екон. наук: 08.06.04 / Київський національний економічний ун-т. — К., 2002. — 30с.
108. Нападовська Л.В. Управлінський облік: Монографія. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. – 450 с.
109. Нападовська Л.В. Управлінський облік: Підруч. для студ. вищих навч. закл. – К.: Книга, 2004. – 544 с.
110. Немчинов В.С. Избранные произведения в 6-ти томах. Т.6. Общественная стоимость и плановая цена. М.: «Наука», 1969. – 466с.
111. Николаева С.А. Особенности учета затрат в условиях рынка: система “директ – костинг”: Теория и практика. – М.: Финансы и статистика, 1993. – 128 с.
112. Николаева С.А. Принципы формирования и калькулирования себестоимости. – М.: «Аналитика - Пресс», 1997. – 144 с.
113. Озеран А. В. Управлінський облік витрат на підприємствах кондитерської галузі України: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Київський національний економічний ун-т. — К., 2001. — 20 с.
114. Олійник О.В. Витрати в системі бухгалтерського обліку: теорія, методика, практика (на прикладі підприємств промисловості нерудних матеріалів): Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Тернопільська академія народного господарства. - Тернопіль, 2002. – 25 с.
115. Опанащук Ю.А. Развитие гостиничного хозяйства в Украине. Тенденции и перспективы.// Ресторанный и гостиничный бизнес.- 2004.- 3.- С.70-73
116. Ордіховська Н.Д. Модель впровадження системи управлінського обліку.// Формування ринкових відносин в Україні. - 2005.- 12.- С.157-161
117. Палий В.Ф. Основы калькулирования. – М.: Финансы и статистика, 1987. – 288 с.: ил.
118. Партин Г.О., Загородній А.Г., Ясінська А.І. Управлінський облік: Навч.-метод. посібник. — К. : Знання, 2006. — 235с.
119. Пипко В.А., Булавина Л.Н. Настольная книга бухгалтера и аудитора. – 2-е изд., доп. / Под ред. академика Н.В. Бондаренко. – М. : Финансы и статистика, 2000. – 592 с.
120. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 „Загальні вимоги до фінансової звітності”, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87.
121. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 „Витрати”, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 31.12.99 р. №318
122. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 „Звіт про фінансові результати”, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87.
123. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 29 „Звіт за сегментами діяльності”, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.05.05 р. № 412.
124. Попович (Бисага) В.І. Облік процесу виробництва і калькулювання собівартості // Формування економічних відносин в умовах становлення ринку: Збірник наукових праць ТАНГ: Випуск 5/ Науковий редактор – д.е.н., проф. Фаріон І.Д. – Тернопіль: Економічна думка, 2001. – с. 175 – 181.
125. Попович (Бисага) В.І. Окремі особливості обліку у туристичному бізнесі // Вісник Технологічного університету Поділля № 4 ’2002. - Хмельницький, 2002. – с. 305 – 307.
126. Попович (Бисага) В.І. Поняття та види бюджетування в управлінському обліку // Тези доповідей на республіканській науково-практичній конференції “Роль національних стандартів обліку в інтеграційному процесі України у світовий економічний простір” 24 – 25 жовтня 2002р.. – Мукачево: МТІ, 2002. – с. 26 – 30.
127. Попович (Бисага) В.І. Порядок розподілу виробничих накладних витрат на туристичних підприємствах // Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю: Матеріали І-ої Всеукраїнської науково-практичної конференції 20 – 22 листопада 2002р., м. Черкаси. – Черкаси: ЧДТУ, 2002. – с. 12 – 13.
128. Попович (Бисага) В.І. Управлінський облік як особлива галузь економічних знань // Наукові записки: Збірник наукових праць кафедри економічного аналізу. Випуск 11. – Тернопіль, 2002. – с.82-86.
129. Попович В.І. Аналіз взаємозв’язку “Витрати - об’єм -прибуток” // "ХХІ століття: Наука. Технології. Освіта": Збірник тез доповідей ХІІ міжнародної науково-практичної конференції. – Мукачево, 2007. – С. 241 – 243.
130. Попович В.І. Бюджетування в системі управлінського обліку // Наукові записки: Збірник наукових праць кафедри економічного аналізу ТНЕУ. Випуск 16. – Тернопіль, 2006. – С. 338 – 342.
131. Попович В.І. Використання інформації контролінгу для прийняття управлінських рішень // Проблеми економіки України: Збірник наукових праць: Випуск 10. /Відповідальний за випуск проф. М.С. Пушкар. – Тернопіль: Карт-бланш, 2005. – С. 123 – 126.
132. Попович В.І. Організаційні аспекти діяльності готелів // Економіка: проблеми теорії та практики. збірник наукових праць. Випуск 207: В 5 т. Том ІV. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. – с. 973 – 978.
133. Попович В.І. Особливості аналізу діяльності туристичного підприємства // Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства: Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції 21-22 жовтня 2004 р., смт. Воловець. – Тернопіль - Мукачево, 2004. – с. 278 – 284.
134. Попович В.І. Особливості калькулювання витрат на виробництво послуг готелів за системою “директ-костинг” // Наука Молода: Збірник наукових праць Ради молодих вчених. – Тернопіль: 2007. - № 6. – С. 166 – 169.
135. Попович В.І. Особливості класифікації витрат у туристичній діяльності // Вісник Технологічного університету Поділля. – 2005. - № 4. – Хмельницький. – с.18 – 22.
136. Попович В.І. Особливості формування вартості проживання у готелях // Економіка і ринок: облік, аналіз і контроль. Науковий журнал ТДЕУ: Випуск 12/ За ред.. д.е.н., проф.. І.Д.Фаріона / Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції "Проблеми та перспективи розвитку обліку, аналізу, контролю та аудиту у сфері надання послуг", 15 – 16 грудня 2005 р. – Тернопіль: економічна думка, 2005. – с. 139 – 141.
137. Попович В.І. Особливості формування постійних та змінних витрат по організації турпродукту // Удосконалення інформаційного середовища прийняття рішень в обліку, аналізі та аудиті: Збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції 15-16 вересня 2005р., м. Мукачево, 2005. – с. 71 – 73.
138. Попович В.І. Проблеми формування обліково-аналітичного середовища управління діяльністю готелю // Відтворення господарського комплексу регіону: методологія, механізми, інструментарій: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. – Т. 1. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2007. – С. 333 - 341
139. Попович В.І., Реслер М.В., Головачко В.М. Економічна сутність операційних витрат виробництва // Науковий вісник Мукачівського технологічного інституту. – Мукачево: 2007. - № 3 . – с. 194 – 197.
140. Правдюк Н.Л., Кривий А.П. Виробничі витрати та їх місце в управлінському обліку // Економіка АПК. – 1999. - № 4. – С. 45 – 50.
141. Правила користування готелями та надання готельних послуг в Україні, затверджені наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству, Державного комітету України по туризму від 10 вересня 1996 р. №77/44
142. Правила обов'язкової сертифікації готельних послуг, затверджені Наказом Держстандарту України від 27 січня 1999 р. № 37
143. Прейгер Д., Малярчук І. Розвиток іноземного туризму в Україні у контексті розбудови міжнародних транспортних коридорів. //Економіка України. - №6, 2001. – с. 20 – 25.
144. Принципы бухгалтерского учета / Б. Нидлз, Х. Андерсон, Д. Колдуэм: Пер. с англ./ Под ред. Я.В. Соколова. – М.: Финансы и статистика, 1996. – 496 с.
145. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон України від 16.07.1999 р. № 996-ХІV із змінами і доповненнями // Все про бухгалтерський облік. – 2000. - № 86. – с.3.
146. Про затвердження Державної програми розвитку туризму на 2002-2010 роки: Постанова Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2002 р. № 583
147. Про туризм: Закон України від 18.11.03 р. № 1282-IV // Все про бухгалтерський облік. – 22 січня 2004. - №7(918). – с. 12 – 24
148. проф. Иванов С.Ф. Вопросы себестоимости в американской практике. //Счетоводство. - 1925. - №1. - с. 69-77
149. Пустовит И.Л. Вопросы теории и практики учета и анализа себестоимости продукции. Дис. к.э.н. КТЭИ, 1974. – с. 29
150. Пушкар М.С. Розробка систем обліку: Навчальний посібник. – Тернопіль: Карт-бланш, 2004. – 198 с.
151. Пушкар М.С. Тенденції та закономірності розвитку бухгалтерського обліку в Україні (теоретико-методологічні аспекти). - Т: "Економічна думка", 1999. – 422 с.
152. Пушкар М.С. Управлінський облік: Навчальний посібник / 2-ге видання. – Тернопіль, 1997. – 160с.
153. Раицкий Л.В. Экономика предприятия: Учебник для вузов. – М.: Информационно-внедренческий центр «Маркетинг», 1999. – 693с.
154. Райзберг Б.А., Лозовский Л.Ш. Учебный экономический словарь. – М.: Рольф: Айрис-пресс, 1999. –416 с.
155. Райзберг Б.А., Лозовский Л.Ш., Стародубцева Е.Б. Современный экономический словарь. – М.: ИНФРА-М, 1996. – 496 с.
156. Рашитов Р.С., Соколов Я.В. Моделирование как метод бухгалтерского учета. – Ленинград, 1974. – с. 4-5.
157. Розгонова Л.Н., Рубитель О.Ю. Калькуляция и бухгалтерский учет затрат. – Запорожье, 2001. – 80 с.
158. Русско-украинский финансово-банковский словарь / Сост. В.Н. Копорулина, Л.В. Копорулина. – Х.: Фортуна–Пресс, Консум, 1997. – 208 с.
159. Савицкая Г.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. – Минск: новое знание, 2000. – 688 с.
160. Самарцев Е. Классификация отелей- мировая практика и украинские перспективы.// Ресторанный и гостиничный бизнес.- 2004.- 2.- С.16-21
161. Самофалов П.П. Управлінський облік як складова частина контролінгу.// Формування ринкових відносин в Україні.- 2004.- 12.- С.49-53
162. Самочкин В.Н. и др. Гибкое развитие предприятия: ефективность и бюджетирование. – М.: Дело, 2000. – 351 с.
163. Санаторно-курортне лікування, організований відпочинок та туризм: Статистичний бюлетень. – К.: Держкомстат, 2004.
164. Сапрунова В.Б. Туризм: эволюция, структура, маркетинг. — М.: «Ось-89» 1997. — 160 с.
165. Скоун Т. Управленческий учет. – М.: Аудит, 1997. – 179 с
166. Словник термінів ринкової економіки / Під загальною ред. Науменка В.І. – К.: Глобус, 1996. – 288 с.
167. Словник-довідник фінансиста АПК / За ред. Саблука П.Т., Дем’яненка М.Я. – К.: Інститут аграрної економіки УААН, 1997. - 234 с.
168. Сльозко Т. Управлінський облік чи управлінська стратегія?// Бухгалтерський облік і аудит.- 2006.- 2.- С.49-54
169. Слюсарчук Л. Методи розподілу загально виробничих витрат позамовної калькуляції //Бухгалтерський облік і аудит. – 2002. - №8. – с. 41 – 45.
170. Слюсарчук Л. Попроцесна калькуляція витрат //Бухгалтерський облік і аудит. – 2002. - №9. – с. 16 – 25.
171. Сметанко А.В. Особенности учета затрат и формирования себестоимости тура // Культура народов Причерноморья. – 2001. – № 24. – С.54-57.
172. Сметанко О. Удосконалення методики обліку витрат і калькулювання собівартості тур продукту (послуг) на підприємствах туризму // Бухгалтерський облік і аудит. – 2005. - №7. – С. 39 – 45.
173. Соколов Р.В. Экономико-информациооное моделирование процесов преобразования инфолрмации в АСУП. – Л.: Ленинград. ун-т, 1980.
174. Соколов Я.В. История развития бухгалтерского учета. – М.: Финансы и статистика, 1985. – с. 73.
175. Соколов Я.В. Основы теории бухгалтерского учета. – М.: Финансы и статистика, 2000. – 496 с..
176. Соколов Я.В. Очерки по истории бухгалтерского учета. – М.: Финансы и статистика, 1991. – 638 с..
177. Сопко В. В. Фінансовий та внутрішньогосподарський облік затрат виробничої діяльності підприємств (на матеріалах підприємств переробної промисловості АПК України): Автореф. дис. канд. екон. наук: 08.06.04 / Київський національний економічний ун-т. — К., 2001. — 21с.
178. Сопко В. В., Сопко О. В. Бухгалтерський облік: основи теорії та концептуальні засади побудови: Навч.-метод. посібник. — К.: Товариство "Знання України", 2002. — 231с.
179. Сопко В.В. Бухгалтерський облік у промисловості та інших галузях народного господарства: Навч. посібник // В.В. Сопко, Н.М. Ткаченко, Л.А. Ільєнко. – К.: Вища школа, 1992. – 463 с.
180. Стан і перспективи розвитку туризму та готельного бізнесу в Україні / Л. Левковська, Р. Чабан, Г. Мунін // Економіка України. — 2003. — N 6. — С. 31-36.
181. Стоян В.І. Аналіз і оцінка систем обліку виробничих витрат // Фінанси України. – 1999. - № 3. – С. 72 – 80.
182. Стоян В.І. Аспекти формування і обліку прямих витрат // Фінанси України. – 1999. - № 11. – С. 42 – 50.
183. Стуков С.А. Новейшие тенденции в развитии производственного учета: курс лекций. – Калинин: КГУ, 1983. – 48с.
184. Стуков С.А. Учет и контроль себестоимости промышленной продукции в европейских странах-членах СЭВ. // Бухгалтерский учет. – 1979. - № 11. – с. 31.
185. Сулима О. Стан та перспективи розвитку туристичного бізнесу // Финансовая консультация. – 2002. - № 17. – С. 4 – 11.
186. Суржик В.Г. Світовий досвід планування і обліку накладних витрат // Фінанси України. – 1999. - № 7. – С. 74 – 80.
187. Тафинцева В.Н. Маржинальный доход как инструмент оценки финансовых результатов. //Финансовый менеджмент. - №3, 2001. – с. 25 – 28.
188. Текущий архив Государственного комитета Украины по туризму // Госкомтуризм. – 1999. – 85 с.
189. Ткач В.И., Ткач М.В. Управленческий учет: международный опыт. - М.: Финансы и статистика, 1994. – 144 с.
190. Трусов А.Д. Учет затрат в комплексных производствах. – М.: Финансы и статистика, 1987. – 238с.
191. Туризм и гостиничное хозяйство: Учебник /Под ред. проф., д.э.н. Чудновского А.Д. – М.: Ассоциация авторов и издателей «Тандем». Изд-во «ЭКМОС», 2001. – 400 с.
192. Туристские фирмы и гостиницы: нормативное регулирование деятельности. – М.: Современная экономика и право, 2001. – 320 с.
193. Увесь світ в цифрах і фактах: Довідник. – К.: Мапа, 2002. – 128 с. Україна: Статистичний бюлетень за 2004 рік. – К.: Держкомстат, 2005. –
194. Управленческий учет / Под ред. В. Палия, Р. Вандер Вила. – М.: Инфра-М, 1997. – с. 475.
195. Федорченко В.К. Развитие туризма – важное направление подъема экономики Украины // Материалы 3-й Международной научно практической конференции “Туризм в Украине”, Славяногорск. – 1999. – С. 53.
196. Финансово-кредитный словарь. Т.ІІІ Р-Я / Гл. ред. Н. В. Гаретовский – М.: Финансы и статистика, 1988. – 511 с.
197. Хасанов Б. Роль управленческой отчетности в оценке эффективности бизнеса //Финансовый бизнес. – 2002. - №1. – с. 28 – 32.
198. Хенсен Дон Р., Моувен Меріен М., Еліас Небіл С., Сєнков Девід У. Управлінський облік: Підручник для студ. вищих навч. закл. /Міжнародний ін- т бізнесу / Олександр Григораш (пер.). — Пер. з 5. канад. вид. — К. : Міленіум, 2002. — 974с.
199. Хорнгрен Ч.Т., Фостер Дж. Бухгалтерский учет: управленческий аспект. – М.: Финансы и статистика, 2005. – 1018 с
200. Хруцкий В.Е. Внутрифирменное бюджетирование: настольная книга по постановке финансового планирования. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 400 с
201. Цал-Цалко Ю.С. Витрати підприємства: Допущено Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів ВНЗ. – Київ: ЦУЛ, 2002. – 656 с.
202. Чернелевський Л. М., Осадча Г. Г. Управлінський облік на підприємствах харчової промисловості: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл.. — К. : Пектораль, 2005. — 364с.
203. Чумаченко Н.Г. Методы учета и калькулирования себестоимости промышленной продукции. – М.: Финансы, 1965. – 220 с..
204. Чумаченко Н.Г. Учет и анализ в промышленном производстве США. – М.: Финансы, 1971. – 218 с.
205. Шароватова Е.А. Влияние учетного механизма на управление себестоимостью продукции. / Вестник академии. – Ростовский гос. эконом. ун-т. – 2001. - №1 (13). – с. 158 – 163.
206. Шевченко Є. Аналіз матеріальних витрат (на прикладі видавничої діяльності).// Бухгалтерський облік і аудит.- 2006.- № 8.- С. 28 – 36.
207. Шеремет А.Д., Волков И.М., Шапигузов С.М., Шишкова Т. В., Николаева О. Е. Управленческий учет: Учебное пособие для студ. и слушателей вузов и системы послевузовского образования, обучающихся по экон. спец. / А.Д. Шеремет (ред.). — М. : ИД ФБК-ПРЕСС, 2001. — 510с.
208. Шеремет А.Д., Сайфулин Р.С. Методика финансового анализа. – М.: ИНФРА-М, 1996. – 176с.
209. Шим Джейк, Сигел Джоел Г. Методы управления себестоимостью и анализа затрат. М.: Инфра-М, 1996. – 344 с.
210. Экономика предприятия: Пер. с нем. /Под ред. Ф.К.Беа, Э.Дихтла, М.Штвайцера. – М.: ИНФРА-М, 1999. – XVІ, 928 с.
211. Экономика современного туризма. / Под ред. Карповой Т. – М.-СПб.: «Герда», 1998. – 389 с.
212. Энтони Р., Рис Дж. Учет: ситуации и примеры. – М.: Финансы и статистика, 1998. – 560 с
213. Энциклопедический словарь бизнесмена: Менеджмент, маркетинг, информатика / под общ. ред. М.И. Молдованова. – К.: Техника, 1993. – 856 с.
214. Юровский Б. Себестоимость продукции: планирование, учет, анализ. – Х.: 2002. – 203 с.
215. Яругова А. Управленческий учет: опыт экономически развитых стран. // Пер. с польск. Предисловие Я.В. Соколов. – М.: Финансы и статистика, 1991. – 240 с.
216. Bieniek A. Zarys systematyki kostow wlasnych. – Warszawa, 1938. – c. 20.
217. Harrison R. Managerial accounting. – Homeward: BRIE Irvine. – 1988.
218. Johnson, H.T. The search for gain in markets and firms. A reviev of the historical emergence of management accounting system. // Accounting, Organizations and Society. – 1983. – vol. 10. - № 23. – P. 139-146.
219. Johnson, H.T., Kaplan R.S. The Rise and Fall of Management Accounting// Management Accounting. – 1987. – P. 27-28.
220. Premier H.C. (Premier, Hospitality Consulting.) Расширенный анализ гостиничного рынка Киева, возможности развития в столице.// Ресторанный и гостиничный бизнес.- 2004.- 4.- С.40-41
221. Fedak Z. Rachunek kosztów produkcii przemysłowej. Zagadnie wybrane. PNE. – Warszawa, 1962.
222. Jarugowa A., Skowronski J. Rachunek kostow w systemee informacyjnym przedsiebiorstwa. PWE. – Warszawa, 2 wyd., 1982. – c. 17 – 18.
223. Jarugowa A., Skowronski J. Rachunek kostow w systemee informacyjnym przedsiebiorstwa. PWE. – Warszawa, 1975.
224. www.ukrstat.gov.ua
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
150
Скачать бесплатно 21186.doc 





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2024. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.