У нас уже
17884
рефератов, курсовых и дипломных работ
Сделать закладку на сайт
Главная
Сделать заказ
Готовые работы
Почему именно мы?
Ценовая политика
Как оплатить?
Подбор персонала
О нас
Творчество авторов
Быстрый переход к готовым работам
Контрольные
Рефераты
Отчеты
Курсовые
Дипломы
Диссертации
Мнение посетителей:
Понравилось
Не понравилось
Книга жалоб
и предложений
Название
Статистичний аналіз виробництва зернових культур в господарствах Печенізького району Харківської області
Количество страниц
28
ВУЗ
Харківський національний аграрний університет імені В.В.Докучаєва
Год сдачи
2012
Содержание
Зміст
Вступ
1. Аналіз посівних площ зернових культур.
2. Динаміка урожайності зернових культур.
3. Аналіз валового збору та факторів, що зумовлюють його зміну.
4. Шляхи підвищення урожайності та збільшення валового виробництва зернових культур.
Висновки та пропозиції
Список використаної літератури
Додатки
Вступ
На сучасному етапі розвитку суспільного виробництва стратегічною метою аграрної політики є відродження і розвиток тих галузей АПК, які найбільш ефективно використовують природно – кліматичні, трудові та інші ресурси, продукція яких має попит на внутрішньому ринку й експортоспроможність за умови відповідних протекційних заходів держави, щодо захисту власного товаровиробника від недоброякісної конкуренції.
Національні інтереси України все більшою мірою обумовлюється пріоритетну роль зернової галузі в економіці держави. До цього спонукає і глобалізація продовольчої проблеми у світі та намагання розвинутих держав збільшувати власне виробництво, отримати провідне місце на ринку продовольства. У цьому зв’язку Україна, як житниця Європи, має повернути втрачені позиції і посісти належне місце в Європейському економічному просторі.
Виробництво зерна в Україні традиційно належить до стратегічних галузей розвитку не тільки сільського господарства, а й усього народногосподарського комплексу країни. Зернове господарство відноситься до основних пріоритетів розвитку агропромислового сектора економіки держави, є важливим джерелом прибутковості сільськогосподарських підприємницьких структур. Це зумовлюється наявністю сприятливих грунтово – кліматичних умов для вирощування зернових і зернобобових культур, споконвічною високою хліборобською майстерністю працьовитого українського селянства, вигідним економічним і геополітичним розташуванням України на Європейському континенті. Протягом тривалого історичного періоду зернові культури займають більше половини орних земель, а за обсягом валових зборів зерна і його виробництва на душу населення України завжди знаходилось в числі перших 6 – 7 країн світу.
Зараз можна вважати, що минулорічна зернова нива за обсягом валового збору поклала початок подоланню кризової ситуації в цій галузі сільського господарства України.
Цьому сприяла багаторічна робота законодавчими і виконавчими владними структурами, трудовими колективами. Тут важливого значення набула схвалена 27 листопада 2000 року Кабінетом Міністрів України програма “Зерно України 2000 – 2004 року”.
Успішне виконання зернової програми як головного напряму розвитку сільського господарства має сприяти стимулюванню розвитку інших рослинницьких і тваринницьких галузей, підвищенню загальних культур землеробства та родючості грунтів, послідовному здійсненню інтенсифікації сільського виробництва на інноваційній основі.
Зерно – це насамперед хліб, а хлібові як основному продукту харчування населення у більшості країн світу немає альтернативи. Зерно, як і золото було і залишається еталоном оцінки економічних досягнень, забезпеченості, впевненості, надій. Зернове виробництво є потужним джерелом розвитку продуктивного тваринництва, зокрема виробництва м’яса, молока. Із зерна виготовляють спирт, пиво, медичні препарати, а також ряд інших цінних видів продукції. А відходи зернового господарства широко використовують у різних галузях промисловості, будівництві, при виготовленні органічних добрив, а також у поповненні паливного балансу України.
Майже на всіх етапах розвитку суспільства зерно було і нині залишається ваговим джерелом багатства України як і значною частиною інших країн світу. Адже зерно належить до найпоширеніших товарів внутрішнього і світового ринку сільськогосподарської продукції. Зернова галузь завжди була високопродуктивним виробництвом.
Список литературы
Висновки і пропозиції.
Зернові культури мають виключно важливе продовольче, кормове і сировинне значення як в народному господарстві так і в господарствах Харківського району.
Стабільність аграрної економіки України можлива лише за рахунок відновлення і подальшого ефективного розвитку виробництва, структур різних форм власності, поглиблення інтеграції усіх ланок виробничого комплексу. Тільки високоефективне виробництво призведе до піднесення життєвого рівня людей і збагачення країни. Використання статистичних методів в управлінні аграрно-промисловим комплексом дає змогу створити умови для підвищення ефективності сільського господарства на основі вигідної оцінки стану і можливостей різних сфер діяльності, своєчасного визначення тенденції, прогнозування їх розвитку і оцінки результатів функціонування ринкових відносин [2],[5].
Важливою особливістю статистики є те, що вона вивчає масові явища. Це означає, що статистичні показники завжди є результатом узагальнення даної сукупності факторів. Вивчення масових явищ забезпечується статистичними показниками.
Статистика пов’язана з економікою сільського господарства, яка вивчає суспільні виробничі відносини і закономірності їх розвитку у сільськогосподарському виробництві. Важливе значення для статистики має і зв'язок з технологією.
На основі проведених досліджень по господарствах Харківського району установлено, що зернові культури займають провідне місце в структурі посівних площ району.
Досліджуючи динаміку урожайності зернових культур за 10 років у господарствах Печенізького району, можна показати, що вона коливається. Так урожайність зернових та зернобобових культур у 1998 році становила 20,0 ц /га, в наступному 1999 році – 24,9 ц /га, а у 2007 році - 27,3 ц/га. Головною причиною коливань урожайності зернових культур є метерологічні фактори.
Визначивши середню урожайність зернових культур методом укрупнення періодів та за допомогою ковзної було доказано, що вона не має великих розбіжностей і знаходиться в межах від 18,48 до 24,1 ц /га.
Для підвищення урожайності зернових культур в господарствах Борівського району і в Україні в цілому необхідно розміщувати посіви цих культур після кращих попередників у системі сівозмін, проводити за потребою на відповідних полях хімічну меліорацію; вирощувати високопродуктивні сорти, які позитивно реагують на підвищений агрофон, а також стійкі проти вилягання; застосовувати диференційовану систему обробітку ґрунту залежно від грунтово-кліматичних умов; забезпечувати рослини достатньою кількістю елементів мінерального живлення на основі картограм полів, а також необхідно проводити роздрібне застосування азотних добрив протягом вегетації на основі ґрунтової і рослинної діагностики : регулювати ріст рослин за допомогою ретардантів, застосовувати інтегровану систему захисту рослин від бур’янів, хвороб та шкідників; індустріалізувати виробництво зерна, своєчасно і доброякісно вирощувати всі технологічні прийоми, спрямовані на накопичення в грунті води, захист грунтів від ерозії, створення сприятливих умов розвитку зернових культур. Усе це є складовим індустріальних технологій вирощування зернових культур.
Зернове господарство – основа аграрного сектора економіки України.
Розширення виробництва зерна високої якості гарантує повне забезпечення населення країни продуктами харчування, створення вагомого експортного потенціалу сільськогосподарської продукції, економічну стабільність і незалежність держави [14].
Список використання літературних джерел.
1. Мацибора В.І. Економіка сільського господарства. – К.: Урожай, 1994.-415с.
2. Чекотовський Е.В. Основи статистики сільського господарства. – К., 2001.-35с.
3. Гаркавий В.К. Статистика : Підручник – К.: Вища школа, 1995.-415с.
4. Опря А.Т. Розвивати статистичну методологію в аграрно-економічних дослідженнях // Економіка АПК – 2000.-№ 3.-с.58-60
5. Гаркавий В.К. Економіко-статистичний аналіз тенденцій і факторів розвитку сільськогосподарського виробництва. – Х.,1997.-254с.
6. Александров В.Т. Енциклопедичний довідник зернових та хлібопродуктивний товарообіг в Україні. – К.,2000.-11с.
7. Головач А.В. Статистика – К.: Вища школа, 1993.-38с.
8. Мілованов В.П. Україна в контексті світового ринку зерна // Економіка АПК – 2001-№ 2-с.50.
9. Кулінич О.І. Економічна статистика – Хмельницький : Поділля, 2000.-268с.
10. Мертенс С.В. Економіка сільського господарства – К.: Урожай, 1995.-261с.
11. Милованов В.П. Забезпечення розвитку зернового виробництва в Україні // Економіка АПК. – 2000.-№ 12.-с.83.
12. Кириленко І.Г. Зернове господарство та ринок зерна в Україні // Економіка АПК. – 2001.-№ 9.-с.3-5.
13. Омельяненко Г.Г. Концептуальні положення відновлення та розвитку зернового виробництва в Україні // Економіка АПК. – 2000.-№9.
14. Зінченко О.І. Рослинництво: Навчальний посібник – К.: Аграрна освіта, 2001.-159с.
15. Статистичний щорічник України за 2005 рік:-К.: Консультант, 2003,635 с.
Стоимость доставки работы, в гривнах:
(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
100
Найти готовую работу
ЗАКАЗАТЬ
Обратная
связь:
Связаться
Вход для партнеров
Регистрация
Восстановить доступ
Материал для курсовых и дипломных работ
11.10.24
Сучасний документальний театр: новий тип сценічної репрезентації
11.10.24
Вербатім–наративи в контексті сучасної «Нової драми» і документального театру
11.10.24
«Нова драма» в умовах відновлення документалізму в театральній постдраматичній культурі нестабільного типу
Архив материала для курсовых и дипломных работ
Ссылки:
Счетчики:
© 2006-2024. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.